AKTUELNO

Koncept jezika ljubavi, prvi je osmislio dr. Geri Čepmen iz Amerike, u svojoj knjizi, u kojoj se tvrdi da ljudi imaju različite načine na koji vole da daju i primaju ljubav i naklonost. Ali, kako da budete sigurni da vaš pas ili mačka znaju da su jednako voljeni i da su bezbedni?

S obzirom da je dve trećine Britanaca uvereno da njihovi ljubimci imaju svoj jezik ljubavi, ''ManyPets'' jesproveo istraživanje, prenosi DailyMail. Sada veterinar Dr. Kirsten Rongren otkriva da vaš ljubimac takođe ima svoj jezik ljubavi. Ona otkriva kako možete učiniti da se vaši krzneni drugari osete cenjeno, čak i kada niste sa njima.

1. AFIRMATIVNE REČI

''Oni su veoma glasni u iskazivanju osećanja prema vama, i uvek vole da čuju i vaš glas za uzvrat''. navodi dr. Rongren. Ona još objašnjava, da oni veoma dobro reaguju na obuku i pohvale, pa se pobrinite da uvek verbalno pokažete kada nešto dobro urade.

Veterinar kaže da to takođe znači da će ljubimac prepoznati kada se ton vašeg glasa promeni, tako da je važno da budete koncizni ako želite da oni razumeju šta pokušavate da iskomunicirate.


2. KVALITETNO VREME

Kućnim ljubimcima nije važno koja je aktivnost u pitanju, bilo da se radi o šetnji, ili uzbudljivoj igri- sve dok mogu da dobiju vašu nepodeljenu pažnju. Zahtevaće to donoseći vam igračke, mašući repom ili ''fiksirajući'' vas čežnjivim pogledom.
''Ako je ovo jezik ljubavi vašeg ljubimca, potrebno je odvojiti vreme za igru sa njim. Uverite se da su imali dovoljno vežbe i mentalne stimulacije, pre nego što napustite kuću''.

3. FIZIČKI DODIR

Životinje sa ovim jezikom ljubavi će posebno voleti da ližu vaše lice, da vam se penju na krilo ili da skaču na vas svojim šapama, čak i kada znaju da ne bi trebalo.

''Ovi ljubimci žele jednu stvar više od svega'', rekla je veterinarka '' a to je velika fizička ''stimulacija''. Da biste pokazali ljubimcu koliko vam je stalo, mazite ih puno, češkajte im stomak i krzno- ovim načinom ćete ublažiti anksioznost tokom stresnih situacija''.

Ona još ukazuje na to da je takođe važno prepoznati kada vašem ljubimcu fizički dodir nije jezik ljubavi, jer ako preterate možete ugroziti njihovu nezavisnu prirodu.

4. ČINJENJE USLUGE

LJubimci koji ovo preferiraju, samo žele da pronađu načine da pokažu da su tu za vas. '' Bilo da je to maženje nakon dugog dana, ili lizanje ruke, ili da vi čak poljubite ljubimca kada ste možda uznemireni...oni intuitivno znaju kada ste imali loš dan, tako da možte računati na njih da će vam biti ''krzneno ćebence'' kada se osećate loše'', otkriva stručnjak.
Objasnila je da je važno da svom ljubimcu ponudite fizičke i verbalne znake naklonosti, kako biste im dali do znanja da su cenjeni. Nagradica tu i tamo u vidu poslastice, neće naškoditi.


5. POKLONI

Kućni ljubimci sa ovim znakom ljubavi, će insistirati da vam donesu male znake ljubavi- želeli vi njih ili ne.

''Donošenje kući blatnjavog štapa, do iznenađenja mišem iz bašte, mogli biste pomisliti da ovi ''pokloni'' nisu baš najljupkija stvar. Ali naprotiv, oni mogu značiti da vaš ljubimac privlači vašu pažnju''.

Oni takođe vole da primaju poklone od vas za uzvrat. Ovo može da varira od toga da im napravite domaću poslasticu, ili da igrate igru koristeći njihovu omiljenu igračku.

Autor: