AKTUELNO

A šta može zima njima, šta im može, šta im sme.

Kad udari minus, važno je da svog kućnog ljubimca zaštitite od hladnoće kaputićem ili odelcetom za pse ili što kraći boravak napolju.

Kao i ljudi, psi mogu da pate na hladnoći, pa treba da poduzmete odgovarajuće mere opreza kada je reč o psu - on bez šetnje ne može i kad nema sunca.

Ipak, postoje i neke pasmine koje odlično podnose hladnoću. Štaviše, niske temperature im odgovaraju i na njima se osećaju dobro.

A koje su to dlakom odlično potkovane pasmine koje najbolje podnose minus.

1. Sibirski haski

Pasmina koja potiče iz severoistočne Azije, a najpoznatiji su po životu na Arktiku. Sibirskom haskiju potrebno je mnogo kretanja kako bi fizički i mentalno ostao zdrav. Poznati su i po tome što su vrlo vokalni psi.

2. Samojed

Ovi zaigrani, nežni psi savršeni su životni suputnici, ali treba im mnogo fizičke i mentalne stimulacije. Samojed potiče iz Sibira, a na početku je uzgajan za čuvanje krda irvasa, lov i vuču sanki. Danas ga njegova zbijena građa i agilna gracioznost čine snažnom, zabavnom pasminom.

3. Bernardinac

Nisu svi bernardinci nestašni kao Betoven u istoimenom filmu, ali zaista jesu tako veliki i teže između 55 i 90 kilograma. Štaviše, bernardinci su zapravo prilično lenji psi i nisu nužno previše zaigrani, ali to nadoknade ljubavlju i voljom za radom. Ovi mišićavi psi preći će kilometre kroz duboki sneg u potrazi za ljudima koji su se izgubili.

Foto: Pixabay.com

4. Njufaundlend

Savršeni porodični psi koji nisu previše energični i vrlo su prijateljski raspoloženi i zaštitnički nastrojeni. Njufaundlend je miran i strpljiv pas i može težiti do 70 kilograma. Kanadska pasmina ima vrlo gustu, dugu dlaku koja je služila tome da pse štiti od hladnoće kada bi se našli u ledenoj vodi, a i danas se koriste u spasavanju ljudi iz vode. Ovi nežni divovi vrlo rijetko laju, ali mnogo sline. Ipak, i dalje su neodoljivi.

5. Pirinejski planinski pas

Nekad su se ovi psi koristili za skupljanje stoke na strmim planinskim nagibima u Francuskoj, pa im nije problem da hodaju zahtevnom, neravnom stazom. Pirinejskog planinskog psa krase elegancija i mirnoća – ipak su oni bili kraljevski psi u Francuskoj. Najnežniji su od svih pasa čuvara, najduže žive od svih velikih pasmina i jednostavno je brinuti se za njih. Pirinejski planinski pas obožava zimu, a njegova debela, dvostruka dlaka štiti ga i od najnižih temperatura.