AKTUELNO

Putovanje u Hongkong je bilo komplikovano i skupo tokom pandemije.

Kako bi oživele turizam i podstakle posetioce da dođu, vlasti u Hongkongu odlučile su da podele 500.000 besplatnih avionskih karata. Inicijativa "Zdravo Hongkong" pokrenuta je nedavno, ali se na njoj radilo više od dve godine.

Strogi karantin, koji je kulminirao u 21 dan izolacije, i zahtevi za višestrukim PCR testovima sprečili su većinu putnika da dođu u Hongkong.

Karte će biti raspoređene između tri avio-kompanije: vodećeg avio-prevoznika Cathai Pacifica, HK Ekpressa i Hongkong Airlinesa. Petsto hiljada karata košta skoro 255 miliona dolara.

Foto: Pixabay.com

Putnici koji žele da putuju u Hongkong besplatno mogu da posete veb-lokaciju "World of Winners" od 1. marta i da unesu svoje informacije o lutriji, a karte će biti distribuirane u tri talasa: od 1. marta putnicima širom jugoistočne Azije, od 1. aprila onima koji žive u kontinentalnoj Kini i od 1. maja stanovnicima ostatka sveta.

Mnogo toga se promenilo u Hongkongu u poslednje dve godine. Neke omiljene lokalne atrakcije, kao što je plutajući restoran "Jumbo Kingdom", trajno su zatvorene. Druge, poput čuvenog Peak tramvaja, renovirane su tokom pandemije.

Pre pandemije, Hongkong je imao 56 miliona posetilaca godišnje, a do 2022. taj broj je pao na oko 100.000. Vlasti se nadaju da bi besplatne karte mogle poboljšati turističku situaciju u Hongkongu i navesti putnike da ga vrate na svoju listu omiljenih destinacija.