AKTUELNO

Razvod braka je težak u svim okolnostima, ali je posebno nezgodan kada su u pitanju deca

Razvod braka je težak u svim okolnostima, ali je posebno nezgodan kada su u pitanju deca

Naučnici su uradili studiju koja obrazlaže kako se deca prilagođavaju i sa kime više provode svoje vreme nakon što se njihovi roditelji raziđu - i došli su do zaključka da postoje vidne rodne nejednakosti u tom procesu.

Studija, koja je objavljena u European Journal of Population, analizirala je podatke vremenskog dnevnika koji prati razvoj 10.000 dece i porodica širom Australije, a istraživači su otkrili da se, nakon što se roditelji razdvoje, vreme koje majka provodi sa decom udvostručuje. Ispostavilo se, takođe, da deca provode tri puta manje vremena sa oba roditelja, a vreme koje otac provodi sa njima drastično opada.

Razlaz u braku takođe utiče na decu tako što dovodi do smanjenja vremena koje deca provode u obrazovnim aktivnostima poput učenja i čitanja, dok se povećavaju nestrukturirane aktivnosti kao što su gledanje televizije, igranje video igrica i korišćenje pametnih telefona. Postoji i rodna razlika: dečaci imaju dvostruko veće šanse od devojčica da imaju manje obrazovnih aktivnosti i više nestrukturisanog vremena.

Istraživači su otkrili da majke na kraju provode sličnu količinu vremena sa svojom decom nakon što su se rastale od partnera kao što su to činile pre raskida - ali da je potrebno i do četiri godine da se vrate na početni nivo.

Autor: