AKTUELNO

Zdrava i lepa koža je prioritet svakoga od nas, a naročito za našu decu. Svi roditelji se trude da koža njhovih mališana bude lepa i negovana, naročito kod dece sa svetlom, osetljivom kožom, poput mlečno belog porcelana. Ali, vrlo često su deca sa ovakvom kožom podložnija raznim iritacijama i stanjima kože, od kojih je jedno najčešće atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis predstavlja vrstu ekcema, hroničnog stanja kože, koje uzrokuje svrab i upalu kože. Možete ga prepoznati po crvenom, ljuskavom osipu koji se javlja. Atopijski dermatitis se, naročito u zadnje vreme, vrlo često javlja kod dece. Po istraživanju iz 2017. godine , procenjeno je da pogađa 15 do 20 procenata dece, koja žive u industrijski razvijenim zemljama.Atopijski dermatitis se može razviti u bilo kom uzrastu, ali se uglavnom pojavi rano u životu deteta. Statistički gledano, oko 90 procenata slučajeva atopijskog dermatitisa se razvije pre nego što dete napuni 5 godina, a prema prethodno spomenutom pregledu, oko 60 procenata slučajeva atopijskog dermatitisa će se razviti u prvoj godini života deteta, a mnogi od tih slučajeva u periodu kada je beba stara negde između 3 i 6 meseci.

Simptomi atopijskog dermatitisa kod dece

Najgori simptom atopijskog dermatitisa je svrab. Stručnjaci ga nazivaju „pruritus“, tj. jak svrab.

Drugi uobičajeni simptomi atopijskog dermatitisa kod dece su:

• crvenilo ili crveni osip

• suva koža prekrivena ljuspicama

• rane koje mogu biti otvorene ili prekrivene skramom

Ponekad simptomi dermatitisa počinju u obliku vrlo suve, isušene kože, koja posle pocrveni, i na kraju razvije osip.Osip se može pojaviti u pregibima laktova ili kolena, a vaše dete može dobiti neke ljuskave mrlje unutar osipa. Takođe možete uočiti crvenilo iza ušiju, korenu kose, ili čak na rukama i stopalima. Ponekad će osip nastaviti da se razvija otvorene čireve ili mehuriće iz kojih curi tečnost.Pošto atopijski dermatitis ima tendenciju da jako svrbi, možda ćete primetiti da vaša beba ili malo dete češe kožu koja svrbi. Nažalost, tako mogu slučajno ozlediti kožu, što može dovesti do infekcije. Stoga se savetuje oprez u vezi češanja kože, posebno u slučaju male dece. Svrab decu takođe može držati budnima noću. I tokom vremena, svrab može dovesti do zadebljanja kože, što se naziva lihenifikacija.Takođe, možda ćete primetiti da simptomi atopisjkog dermatitisa vašeg deteta ne ostaju uvek konstantni. Oni se s vremena na vreme mogu pogoršati. Ovo stanje je poznato kao rasplamsavanje atopijskog dermatitisa.

Uzroci atopijskog dermatitisa kod dece

Deca kod kojih se pojavi atopijski dermatitis uglavnom imaju porodičnu istoriju ekcema, astme ili razne vrste alergija, tipa alergije na polen. Ali, javljanje ovog stanja je najverovatnije prouzrokovano kombinacijom spoljnih faktora i gena, prema NEA .

Dijagnoza atopijskog dermatitisa kod dece

Ako primetite crveni, ljuskavi osip na koži svog deteta, koji ranije nije bio tu, a ne postoji jasan uzrok ovog problema, pripazite. Naročito ako bude praćen češanjem kože.Ne postoji nijedan određeni test koji bi utvrdio da li je atopijski dermatitis krivac za ovakvo stanje kože. Međutim, nekada pedijatar lekar može da inicira proveru antitela poznatog kao imunoglobulin E (IgE). Pitate se zašto?Deca sa alergijama i atopijskim dermatitisom obično imaju više nivoe IgE u krvi, jer njihov imuni sistem “preterano” reaguje na određene alergene ili okidače alergija, i proizvodi više ovog antitela. Test kože na razne vrste alergena takođe može biti koristan.

Foto: Promo/Bebicol

Tretmani lečenja atopijskog dermatitisa kod dece

Ako ste poput većine roditelja, verovatno ste manje zabrinuti zašto je vaše dete mrzovoljno i loše raspoloženo, jer ga koža jako svrbi, i više brinete o tome kako da ga izlečite. Osim toga što želite da se koža vašeg mališana vrati u probitno stanje, cilj lečenja atopijskog dermatitisa je da poboljša kvalitet života vašeg deteta, kao i da minimizira ili eliminiše bilo kakve infekcije ili komplikacije. Studija  iz 2015. godine sugeriše da bi pristup tretmanu atopijskog dermatitisa trebalo da uključi tri ključna faktora:

• hidrataciju kože

• obnavljanje zaštitne barijere kože

• kontrolu upale kože

Ovo praktično znači da se savetuje redovno nanošenje hidratantne kreme ili losiona na zahvaćena područja kože.Takođe, možda ćete morati da primenite lokalni tretman na zahvaćena područja kože, da biste smanjili upalu. Obično to možete da uradite nakon kupanja deteta i nežnog sušenja kože.U nekim slučajevima lekari propisuju terapiju kortikosteroidima, koji mogu pomoći u smanjenju otoka i svraba tokom iritacije. Druga vrsta lokalnog tretmana su kreme sa raznim inhibitorima, koje deluju tako što blokiraju imuni sistem da proizvodi vrstu hemikalije, koja izaziva napad.U nekim slučajevima, vaš pedijatar može predložiti pokušaj fototerapije. U fototerapiji koža vašeg deteta se izlaže kontrolisanim dozama svetlosti. Više se koristi kao tretman druge linije za umerene do teške slučajeve atopijskog dermatitisa, nego kao tretman prve linije, prema istraživanju iz 2016. godine . Dakle, ako vaše dete ne odreaguje na prve tretmane, ovo bi mogla biti opcija lečenja.Lekari će ponekad morati da propišu neke lekove za lečenje težih slučajeva atopijskog dermatitisa, uključujući imunosupresive i biološke lekove. Oni ciljaju vrlo specifične delove imunog sistema.

Kućni tretmani za atopijski dermatitis kod dece

Čak i ako je vašem detetu potreban medicinski tretman, i dalje možete preduzeti druge korake kako biste vašem detetu pomogli da funkcioniše i živi normalno sa atopijskim dermatitisom i njegovim posledicama.

Ovo su neki saveti koje možete isprobati:

• Izbegavajte izazivače alergije ili iritanse za koje znate da mogu dovesti do upale kože.

• Koristite jako blaga i neiritativna sredstva za osetljivu kožu poput šampona, sapuna i kupki.

• Redovno nanosite hidrantnu kremu na kožu vašeg deteta.

• Povremeno, pojava osipa može zahtevati kratkotrajnu primenu hladnih obloga na koži.

Još jedan “kućni lek” za ovo stanje je terapija vlažnim oblogama. Stavite čiste vlažne obloge na upaljenu kožu vašeg deteta, kako biste ublažili svrab i upalu kože. Pri tome, na kraju povrh vlažne obloge se stavlja suvi zavoj, kako bi vaše dete moglo da ima koristi od ovlaživanja kože nekoliko sati- ili čak preko noći, što bi moglo da smanji potrebu za češanjem kože.

Prevencija atopijskog dermatitisa

Prevencija atopijskog dermatitisa u pogledu nege kože je jako bitna. Preporučuju se blage hidrantne kreme, losioni i kupke za osetljivu kožu, koje vraćaju vlažnost koži i smiruju iritacije.Pored toga, u praksi i brojnim studijama je potvrđeno da primena probiotika može smanjiti učestalost i javljanja atopijskog dermatitisa, kao i ublažiti postojeće stanje. Probiotski soj koji se najčešće primenjuje u ovom slučaju je Lactobacillus rhamnosus GG, u obliku probiotskih kapi Bebicol®.Dokazano je da se kod beba ozbiljnost simptoma atopijskog dermatitisa može značajno smanjiti uzimanjem probiotske kulture iz BebiCol® kapi, u trajanju od 2 meseca. Ova studija je obezbedila prvi klinički dokaz da specifičan probiotski soj može uticati na imuni sistem smanjući alergijsko zapaljenje, a time I manifestacije na koži.Nakon ovog, i mnoga druga klinička ispitivanja dodatno potvrđuju ovo blagotvorno dejstvo probiotika iz BebiCol® kapi.

Literatura:

1. Atopic dermatitis: Bleach bath therapy. (n.d.).aad.org/public/diseases/eczema/childhood/treating/bleach-bath;

2. Atopic dermatitis in children. (n.d.).nationaleczema.org/eczema/children/atopic-dermatitis/;

3. Avena-Woods C. (2017). Overview of atopic dermatitis.ajmc.com/view/overview-of-atopic-dermatitis-article;

4. Eczema treatment for children. (n.d). nationaleczema.org/eczema/children/treatment/;

5. Pediatric eczema (atopic dermatitis). (n.d.).childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/allergies-immunology/eczema-atopic-dermatitis.

Autor: Pink.rs