AKTUELNO

Najveći, najekskluzivniji, najglamurozniji, najviši – nezaobilazni su epiteti kada govorimo o Dubaiju. Kada odemo tamo i sve to vidimo svojim očima – e onda ostajemo bez teksta. Zato, ukoliko tražite svoju sledeću egzotičnu destinaciju za odmor, opuštanje i najbolji provod, ne tražite dalje.

Predstavljamo vam 10 mesta koja će vas inspirisati da odmah otputujete u Dubai i vidite arhitektonska čuda o kojima svet priča.

1. Burdž Kalifa

Teško je pričati o posetu Dubaiju, a da se ne pomene najpoznatiji simbol ovog dela sveta i trenutno najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa. To bi bilo kao da posetite Pariz, a da zaobiđete Ajfelovu kulu!

Burdž Kalifa je najčešća polazna tačka u obilascima Dubaija. Zgrada je visoka preko 800m. Izgradnja je završena 2010. i, od tada, gotovo ni jedan turista, osim ako se ne plaši visine, ne propušta priliku da za samo minut vožnje liftom dođe bar do vidikovca restorana na 122. spratu, popije kafu u oblacima i napravi fotografije sa panoramom ovog neverovatnog grada u pozadini.

Foto: Unsplash.com

U neposrednoj blizini Burdž Kalife je i najveći šoping centar na svetu – Dubai Mall. Ako želite da zamislite kolika je to površina, reći ćemo vam da je približno kao pedeset fudbalskih stadiona. Osim što možete uživati u kupovini svih brendova koji nešto znače u svetu mode, ovde možete posetiti i čuveni akvarijum sa preko hiljadu morskih životinja. Tu je i najveća prodavnica slatkiša na svetu, zatim klizalište, tematski park SEGA Republic, staza za karting. Ukratko, ovo nije samo mesto za šoping, nego još jedan od atraktivnih lokaliteta kojima vas Dubai osvaja.

2. Burdž al Arab

Kada već govorimo u superlativima, ne možemo zaobići jedan od najskupljih hotela na svetu, a to je Burdž Al Arab.Burj Al Arab Jumeira zvanično ima pet zvezdica. Međutim, zahvaljujući luksuznim uslugama jedinstvenim na svetu, nezvanično se vodi kao hotel sa sedam zvezdica. Izgrađen je na sopstvenom veštačkom jezeru u blizini plaže Jumeira. Vizuelno podseća na jedro u čast lokalnoj pomorskoj tradiciji. Za izgradnju je korišćena retka vrsta mermera, koju je koristio i Mikelanđelo, a unutrašnost krasi i 1.900 m² zlatne oplate.

Foto: Pixabay.com

Ako vam je ovako luksuzna usluga nepotrebna, a želite uspomenu na susret sa ovom atrakcijom – najbolje fotografije sa čuvenim jedrom napravićete ako posetite plažu Kite.

3. Krila Meksika

Wings of Mexico još jedna je od nezaobilaznih atrakcija savršeno pozicionirana tako da se iza nje vidi Burdž Kalifa. Ako želite fotografiju koja će zaseniti sve, ovo je mesto za vas. Krila Dubaija Horhea Marina bila su deo istoimene izložbe. Autor je ovom skulpturom želeo da nas podstakne da se usudimo da slobodno sanjamo i letimo, oslanjajući se na želju, veru i strast.

4. Miracle Gardens

Nema šarenijeg mesta u Dubaiju od najvećeg vrta sa cvećem na svetu. Sa preko 50 miliona cvetova, ovaj park je mesto kao iz bajke. Čak i ako stavite po strani da se nalazite u pustinji i da je naučna fantastika kako se ti cvetovi održavaju u svežem stanju u takvim klimatskim uslovima, ostaćete zapanjeni mogućnostima oblikovanja i kreativnosti uređenja.

Foto: Pixabay.com

Diznijevi crtaći, Štrumpfovi, životinje, sve je to vredno pažnje, a naročito cvećem ukrašen Fly Emirates A380, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

5. Pustinja

Da Dubai nisu samo visoke zgrade i otmeni hoteli, uverićete se ako se uputite u obližnju pustinju! Pustinja je savršena za fotografije, posebno sa zalaskom sunca! Dopašće vam se autetični pejzaž, a uživaćete i u intenzivnim aktivnostima – bilo da je u pitanju jahanje kamila ili vožnja kvadom.

Foto: Unsplash.com

U pustinji se nalazi nekoliko kampova u kojima možete nakon vožnje dinama da uživate u čaju, nargilama, trbušnom plesu, sve u zavisnosti od toga šta sadrži vaš aranžman.

6. Dubai Frame

Još jedna arhitektonski neobična zgrada u Dubaiju – Dubai frame – postala je popularna od kada je otvorila vrata mnogobrojnim turistima iz celog sveta. Nalazi se u nešto starijem delu grada, pa upravo iz tog razloga dominira celim krajem. Zamišljena kao ogroman, monumentalni ram za slike, ova zgrada ostavlja neverovatan utisak. Sa vrha se pruža jedan od najlepših pogleda na grad. Šetnja najvišim spratom preko staklenih podova može biti i adrenalinska avantura, naročito za one koji nisu ljubitelji velikih visina.

7. Madinat

Madinat Jumeirah je jedno od omiljenih mesta u Dubaiju. Kuće sa vetrobranima u tradicionalnom stilu, raskošne palme i bistra voda čine ovo mesto idiličnim koje svaki turista želi da poseti. Ovde ćete takođe dobiti prekrasan pogled na Burj Al Arab. Dekorisan u tradicinalnom stilu, ovo je pravo mesto gde možete da osetite duh starih vremena i da zamislite kako je nekada ovo mesto moglo da izgleda. Ovde radnje podsećaju na stare arapske tržnice kao izašle iz Šeherezadinih priča, a kao šlag na torti biće vam romantična vožnja čamcima po ovdašnjim lagunama i kanalima.

8. Marina Dubai

Dubai Marina je toliko očaravajuća, posebno noću, tako da predstavlja savršeno mesto za večernju šetnju i izlazak. Preporučujemo da se u večernjim časovima spustite do mora za neke prelepe snimke sa plaže! Tek kad se popale sva svetla, vidi se pravi raskoš i luksuz ovog mesta. Prosto, nemoguće je da ne želite da budete ovde viđeni i da ne budete deo ove priče. Noćni klubovi u marini, kao i oni na jahtama su mesta poznata po najboljem provodu na svetu.

9. Atlantis the Palm

Posle Burdž Al Araba, Atlantis je najpoznatiji hotel u Dubaiju. Predivan je i iznutra i spolja. Unutra možete da se divite ogromnom akvarijumu ili da posetite Akva Adventure za zabavni dan u akva parku!

Foto: unsplash.com

U njegovom sastavu je Dolphin Bay, a ovo mesto nudi posetiocima retku priliku da se upoznaju izbliza sa delfinima i da se zabave sa njima.

10. Atlantis the Royal

Da li se ovih dana upravo dešava veliki prevrat na tronu najekskluzivnijih hotela u Dubaiju?

Pre par nedelja je u Dubaiju otvoren novi sestrinski hotel Atlantis the Royal koji je za još jedan nivo pomerio lestvicu luksuza u ovom gradu. Hotel ima 43 sprata, preko 700 soba, nekoliko spa centara, na desetine bazena. U njegovu izgradnju uloženo je oko 1.4 milijardi dolara, a na otvaranju je pevala Beyonce!

U hotelu je moguće boraviti već od februara ukoliko ste spremni da izdvojite oko 1.000 evra po noći.

Dubai je fotogeničan grad, kao stvoren za dobar provod. Poznat je kao jedan od najvećih poslovnih centara na svetu i kao veoma popularna turisička destinacija. Smešten u srcu pustinje, sa verovatno jednim od najtežih klimatskih uslova za život, postao je mesto koje je po mnogo čemu ispred svih ostalih. Zbog svih arhitektonskih i tehnoloških čuda kojim se grad takmiči sa prirodom, ali i zbog lude zabave, postao je mesto koje se neizostavno mora posetiti bar jednom u životu. Izaberite turističku agenciju i posetite Dubai!

Autor: