AKTUELNO

Ne mora da znači da ste se ugojili, moguće je da patite od nadimanja i gasova.

Posledice ukusnih ali teških slavskih obroka i višesatnog sedenja i druženja sa rodbinom i prijateljima, nisu uvek tako prijatne. U stvari, svaki treći od nas iskusi neprijatan osećaj nadimanja.

Nadimanje je osećaj pritiska ili težine u stomaku, obično uzrokovan viškom gasova. Ostali pridruženi simptomi su bolni grčevi u stomaku, podrigivanje i neprijatni prolazni vetrovi.

Foto: Promo

Zbog čega se javlja nadimanje?

Uzroci mogu biti različiti:

- loše navike u ishrani ( halapljivo uzimanje hrane tokom koga se proguta i velika količina vazduha, nedovoljno žvakanje hrane ,uzimanja hrane pre odlaska na spavanje)

- određena vrsta hrane ( začinjena i teška hrana, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke &kupusnjače, voće (jabuke, kruške, kajsije), krastavci, crni i beli luk, sveži hleb i testenine, gazirana pića, pivo, hrana bogata vlaknima, slatkiši, grickalice, gume za žvakanje)

- nedostatak fizičke aktivnosti ( dugo sedenje usporava varenje uzrokujući povećanu fermentaciju hrane i povećano stvaranje gasova u želucu i crevima)

- zdravstveni problemi i/ili životne okolnosti ( iznenadni stres može da nas natera da progutamo dodatni vazduh, alergijske reakcije (mleko, jaja, kikiriki, riba, soja, kukuruz,...), intolerancija na neku hranu, razni poremećaji sistema za varenje ( sindrom nervoznog creva, gastritis, nedostatak enzima pankreasa, nedostatak laktoze,...), određeni lekovi mogu biti uzrok (antibiotici, analgetici, antidepresivi, antidijabetici).

Foto: PROMO

U ovim situacijama i ako imamo osetljiv sistem za varenje, naše telo počinje da se bori sa nesrazmernom količinom gasova u crevima koji negde treba da se oslobode- ako putuju na gore, kroz jednjak imamo za posledicu podrigivanje ili putuju na dole, put debelog creva, postajemo svedoci neprijatnih mirisa i gromoglasnih zvukova koji se oslobađaju naletima vetrova…

Sigurno da nije prijatno da se zbog ovih manifestnih i vizuelnih situacija- kada nam pojas odeće iznenada postane nepodnošljiv, baš tada nađemo u društvu ili na poslovnom sastanku ili pored voljene osobe…

Kada se gasovi već stvore, Pharmanova nudi efikasno rešenje - Sabesp®.

Sabesp® su meke želatinozne kapsule simetikona, koje će brzo osloboditi od nadutosti i gasova u stomaku i smanjiće osećaj nelagodnosti i pritiska u želucu i crevima. Efikasna doza od 80mg simetikona će omogućiti komforno doziranje. Sabesp® je hemijski inaktivan, deluje čisto fizički, tako što sakuplja nagomilane gasove, ne resorbuje se i izlučuje se nepromenjen iz organizma- potpuno je bezbedan i neškodljiv!

Sabesp®-efikasno rešenje za naše nadute probleme!

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Autor: