Ako ne znate koju poslasticu da spremate, knedle sa šljivama su uvek odgovor. U njihovom ukusu uživaju i mlađe i starije generacije. U Vojvodini ih zovu i gomboce, a taj naziv potiče od mađarske reči "gomb", što u bukvalnom prevodu znači kuglica.
Sastojci:
700 grama krompira
500 gr šljiva
1 l vode
2 jaja
malo cimeta
5 grama soli
400 gr brašna
200 gr prezli
200 gr šećera
150 ml ulja
Priprema:
Krompir skuvajte i dobro ocedite. Kada se malo ohladi, izgnječite ga tako da ne ostanu grudvice.
Dodajte jaja, dve kašike ulja i so, pa sve zajedno izgnječite. Postepeno dodajte brašno, pa zamesite testo.
Zasecite šljive do polovine, pa u svaku ubacite malo cimeta i šećera.
Od dobijenog testa oblikujte pljosnate krugove u koje ćete stavljati šljive.
U međuvremenu stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Knedle spuštajte u kipuću vodu.
Kada isplivaju na površinu, knedle su gotove.
Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite još dva-tri minuta na manjoj temperaturi. U propržene prezle dodajte šećer, pa smesu izučite u dublji tanjir i uvaljajte knedle.
Na dno posude u koju ćete ređati knedle pospite malo prezli i šećera. Ređajte lnedle, a ukoliko vam preostane šećera i prezli, pospite ih po vrhu poslastice.
Autor: