AKTUELNO

Iako je zimska sezona ove godine krenula nešto kasnije zbog nedostatka snega, sa prvim pahuljama ljubitelji skijanja pohrlili su ka planinskim centrima a jedan od najmlađih skijališta u regionu, Ravna planina već je puna skijaša.

Ovaj zimski centar udaljen je svega 2 kilometara od centra Pala i 15 kilometara od Jahorine, na 1500 metara nadmorske visine, a namenjen je ljubiteljima prirode, aktivnog odmora i skijašima koji vole nešto mirniji odmor.

Izgradnja ovog turističkog kompleksa započeta je pre 12 godina a od 2017.godine otvorena je jedna od najsavremenijih gondola u ovom delu Evrope sa 19 kabina, kapaciteta 10 skijaša po kabini, koja prevozi 2200 skijaša na sat.

Foto: Foto/Ski centar Ravna planina

Ravna planina raspolaže sa ukupno 13 kilometara osvetljenih skijaških staza koje su urađene po najsavremenijim FIS standardima na kojima se održavaju i razna međunarodna takmičenja. U perspektivi se očekuje i povezivanje ovog ski centra sa Jahorinom, pa će skijašima biti na raspolaganju dodatnih 15 kilometara staza.

U okviru ski centra nalazi se nacionalni restoran domaće kuhinje i 4 objekta sa 84 apartmana, a u izgradnji je još 7 objekata sa aprtmanima i hotel sa SPA sadržajima.
Cena dnevnog ski pasa ovde iznosi samo 15 evra a za goste apartmana ski pas je besplatan.

Ovaj zimski centar izuzetno je pogodan i za porodice sa malom decom jer raspolaže bebi liftom i ski vrtićem.

Foto: Foto/Ski centar Ravna planina

Od ostalih aktivnosti posetioci mogu uživati u vožnji kvadovima i na zip line-u i u šetnji obeleženim stazama.

Ravna planina je izuzetno popularna i tokom letnje sezone jer se na vrhu staze nalazi jezero sa kristalno čistom vodom u kome se posetioci mogu kupati, odakle se prostire i neverovatan pogled na Ogorjelicu a kažu da se po vedrom danu mogu videti i obronci Zlatibora sa ovog mesta.

Veljko Golijanin sa Ravne planine kaže da se ovo mesto izdvaja još po nečemu važnom.

Foto: Foto/Ski centar Ravna planina

- Austrijski instituti vršili su istraživanja ovog područja i otkrili da je vazduh izuzetno bogat ozonom, pa se Ravna planina može smatrati i svojevrsnom vazdušnom banjom, ističe ponosno Golijanin.

On dodaje da najveći broj gostiju dolazi iz Srbije a Srbi su ujedno i najbrojniji vlasnici nekretnina u ovom turističkom kompleksu.

Nesumljivo je ovo mesto u znatnoj meri doprinelo razvoju turističke privrede u opštini Pale. Direktor turističke organizacije opštine Pale, Dragan Jakić ističe da je važno da se, osim Jahorine koja je stub turističke ponude ove opštine, razvijaju i ostali kapaciteti.

Foto: Foto/Ski centar Ravna planina

- Jahorina je svakako pozicionirala Republiku Srpsku kao najpoželjniju zimsku destinaciju u ovom delu Evrope i zato nam je važno da nastavimo da unapređujemo turističku ponudu naše opštine i ponudimo turistima različite sadržaje kako bi upotpunili svoj odmor. Ski centar Ravna planina je izuzetno važan projekat za nas jer pruža autentičan ugođaj posetiocima, idealan je za porodice sa decom i skijaše koji vole mir i prirodu, a jednako popularan je i leti zbog bogatog sadržaja koji je turistima na raspolaganju, zaključuje Jakić.

Autor: