AKTUELNO

Naučnici tvrde da postoji razlog zašto je takozvani prljavi govor ili dirty talk tako efikasan u krevetu. Dakle, pobrinite se da budete glasniji u spavaćoj sobi jer tihi seks ozbiljno ubija atmosferu i raspoloženje za seks.

Tihi seks može biti ubica strasti. Vaš partner želi da čuje vašu žudnju, želju i koliko uživate u seksu s njim.

A dirty talk, kad se koristi kako treba, može povećati seksualno uzbuđenje i užitak kod oba partnera. Čak i naučnici tvrde da postoji razlog zašto je dirty talk tako efikasan. Slatko ili prljavo šaputanje partneru u uho može biti odličan okidač za požudu i seksualno uzbuđenje. Čak i ako to kažete preko telefona, može postići željeni rezultat. Seksolog Nes Kuper objasnio je zašto je taj jednostavan trik uvek tako efikasan, piše živim.hr.

Dirty talk stimuliše mozak

Slušanje tih prljavih reči stimuliše razna područja mozga odgovorna za užitak i dovodi do pojačanog lučenja hormona dobrog raspoloženja dopamina i oksitocina. Pritom se luči i testosteron, što takođe može pomoći u jačem seksualnom uzbuđenju i intenzivnijem orgazmu.

Važno je kako izgovarate prljave reči

Same reči su važne, ali ton i način na koji su izgovorene jednako su važni.

- Na primer, reči i rečenice koje se prošapću na uho ili tiho izgovore popraćene erotičnim uzdasima pre će uzbuditi nekoga nego glasno izgovorene prljave reči koje na mnoge mogu delovati kao hladan tuš – pojašnjava Nes Kuper. Vrsta reči koje ćete koristiti zavisi od sklonosti vašeg partnera u seksualnim igricama, npr. da li vol da ga hvalite ili vređate.

Pomaže u smanjenju napetosti

- Zbog lučenja raznih hormona, dirty talk može pomoći u smanjenju nivoa stresa, te učiniti da seksualno iskustvo osetite kao intimnije i sigurnije. Može čak pomoći i u aktivaciji područja u mozgu koja su uključena u orgazam – tvrdi Kuper.

Oslobađa od tabua

Za mnoge je seks i dalje tema o kojoj se stide da govore, a vrlo često ljudi se stide i nastranosti u seksu koje im se sviđaju. Klasičan primer je uživanje u tome da im se partner obraća sa „dobra cura” ili „dobar dečko” kad su u ulozi potčinjenog u seksu. Otvorena komunikacija i prihvaćanje mogu vam pomoći da prevladate taj osećaj stida.