AKTUELNO

Fleke od ofarbanog šlaga torte, vina, sosa od paradajza, spanaća…

Noćna mora baš svake žene! Ipak, sve ovo je neminovno, naročito kada se radi o slavi ili velikom ručku za goste, ali rešenje postoji!

Kada su u pitanju krpe, stolnjaci ili garderoba, postoji jedno univerzalno sredstvo za skidanje fleka: pomešajte 1 kašiku sode bikarbone, 1 kašiku limuntusa ili sirćeta i 1 kašiku deterdženta za sudove sa 2 dl tople vode. Nanesite rastvor direktno na fleku i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga istrljajte fleku i ako je potrebno ponovite postupak.

Evo rešenja i za najupornije fleke:

Crveno vino

Ako odmah reagujete, odlično se skidaju – belim vinom! Samo ga prospite preko fleke i isperite hladnom vodom. Ukoliko nemate belo vino, toplo mleko ima isti efekat. A ako se desi da nemate ni mleko, pokvasite isflekano mesto toplom vodom, pospite dosta soli, ostavite malo da odstoji i isperite sapunom i vodom.

Belo vino

Skida se običnom vodom, važno je samo da odmah reagujete.

Masne fleke

Zamašćena mesta natopite alkoholom, a zatim stolnjak operite na uobičajen način. U slučaju da nemate alkohol, koristite belo sirće. Ako ni sirće nemate, pospite fleku brašnom, ono će upiti višak masnoće. Ostavite da odstoji, a zatim iščetkajte i operite. Isto kao brašno deluje i krompir – presecite ga na pola, natrljajte na isflekano mesto i ostavite da se osuši. Krompirov skrob će upiti višak masnoće.

Mrlje od čokolade

Pomešajte žumance i glicerin. Ostavite da odstoji, a zatim isperite toplom vodom. Ako nemate glicerin ni jaja tog trenutka, prva pomoć je da na fleku pustite jak mlaz vrele vode.

Mrlje od voska

Skidaju se pomoću salvete i pegle – zagrejte peglu, stavite papir na mesto gde je kapao vosak i „peglajte“ isflekano mesto sve dok se vosak potpuno ne rastopi i prenese na papir. Posle voska ostaju masne fleke – pospite ih brašnom, ostavite da upije masnoću, očetkajte i operite.

Mrlje od kafe ili čaja

Odlično se skidaju toplom vodom, samo je potrebno da odmah reagujete. Operite ih toplom vodom, a zatim deterdžentom za sudove i fleke će odmah nestati.

Fleke od voća

Isflekano mesto natapkajte glicerinom. Fleke od crvenog voća, jagoda, borovnica, rizbizli, višnji, skidaju se sokom od limuna ili kiselim mlekom. Možete probati i sa hidrogenom, nakon toga samo isperite vodom.

Mrlje od spanaća

Skidaju se sirovim krompirom. Nakon toga isflekano mesto operite sapunom i vodom.

Mrlje od paradajza

Skinućete ih samo toplom vodom i sapunom. Topla voda i sapun su efikasni za skidanje mrlja i kada je drugo povrće u pitanju.

Autor: