AKTUELNO

Zauške se veoma često javljaju kod dece, pogotovo one koja idu u vrtić jer se ovaj virus prenosi kapljičnim putem ili direktnim kontaktom sa obolelom osobom.

Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom.

Klinička slika

Inkubacija zaušaka iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom.

Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja otok zaušne žlezde. Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje naa virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama.

Lečenje

Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, antipiretici i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji.

Autor: