AKTUELNO

Doktor Aleksandar Milošević otkriva se o polnim bolestima koje ovih dana beleže porast u našoj prestonici, kao i sa kakvim se posledicama osobe zbog toga mogu da se suoče.

Sifilis је pоlnо prеnоsivа bоlеst za koju smo smatrali dugo da je iskorenjena, međutim, u Beogradu se u poslednje vreme sve više muškaraca otkriva da su zaraženi ovom bolešću. Prof. dr Aleksandar Milošević otkrio je da su mu se javila već tri muškarca sa sifilisom, što je, kako kaže, potpuno suludo. Takođe, otkriva da se beleži i porast drugih polno prenosivih bolesti, među kojima se izdvajaju tri oboljenja kao najčešća.

- Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma su sve učestalije. Pokazalo se u praksi da je sve više mlađih muškaraca koji imaju ove zdravstvene probleme, odnosno bakterije koje dovode do infekcija, koje zatim direktno utiču na sterilitet, i muškaraca i žena, i to je naravno jedan od uzroka pada nataliteta - kaže nam doktor Aleksandar Milošević.

Smatra da taj problem ne može da se reši bez psihičke podrške nekog stučnjaka.

- Uzrok je promiskuitet i taj problem nije lako rešiti bez psihijatra. A problem je veoma važan i treba ga rešavati na nivou celog društva. Sve je manje normalnih kontakata i patologija mladih je potpuno promenjena u odnosu na moje vreme. Ranije je za mlađe muškarce žena bila fatalna, predstavljala je uzbuđenje, proces oplodnje je bio lakši- danas je drugačiji stil života. Dugo sedenje, kompjuteri, mobilni telefoni, sve to dovodi do nekomunikacije odnosno neadekvatnog kominiciranja koje rezultira, između ostalog, promiskuitetom - zaključuje urolog.

Urolog napominje da je slučajeva navedenih polno prenosivih bolesti i do dva puta više u odnosu na brojeve od pre 20, 30 godina, pa osamdesete navodi kao primer najboljeg stila života i savetuje da se treba vratiti takvim obrascima.

Foto: Pexels

- Nije lako lečiti pomenute bolesti ako ljudi neozbiljno shvate te zdravstvene probleme. Dok traje lečenje, ne smeju se upuštati u seksualne odnose. Lečenje uvek treba da obuhvati sve partnere sa kojima je osoba koja boluje od hlamidije, mikoplazme i ureaplazme imala seksualni kontakt. Što je više tih osoba, problem je veći - objašnjava.

Naglašava da se bolesti mogu vraćati više puta.

- Čim postanete seksualno aktivni, treba da posetite urologa i da redovno dolazite na kontrole. Moja preporuka je da muškarac nakon 18. godine ode na prvi urološki pregled kako bi dobio savete za zdrav seksualni život.

Otkrio je i da li je muškarcima neprijatan odlazak kod neurologa, te ga stalno iz tog razloga odlažu, što nastale probleme može učiniti smo većim.

- Bavim se ovim poslom 30 godina. Još je čuveni pisac Tolstoj govorio o tajni bračne postelje, ljudima jeste neprijatno da govore o svojoj seksualnosti, ali tu su psiholozi i psihijatri i naravno urolozi na koje mogu da se oslone i da im otkriju problem. A svaki problem može da se reši, bitan je samo način na koji će se to uraditi - poručuje.

Hlamidija, mikoplazma i ureaplazma predstavljaju polno prenosiva oboljenja koja prate slični simptomi pa samim tim mogu da izazovu veoma slične komplikacije. Najozbiljnija komplikacija je svakako sterilitet kod žena i muškaraca.

U najvećoj meri, hlamidija, mikoplazma i ureaplazma prenose se seksualnim putem, preko sperme, krvi i vaginalnog sekreta.

Simptomi se razlikuju kod muškaraca i kod žena.

Kod žena dolazi do:

pojačanog vaginalnog sekreta

otežanog mokrenja i peckanja unutar vagine

ponekad neprijatog i neobičnog bola prilikom seksualnih odnosa

vaginalnog krvarenja između ciklusa, odnosno redovnog menstrualnog krvarenja

Izuzetno je važno javiti se ginekologu i uraditi cervikalni bris.

Simptomi kod muškaraca su:

sekret iz uretre, odnosno penisa

crvenilo na polnom organu, uz pojavu peckanja prilikom mokrenja

bol koja se naročito kod hlamidije javlja u predelu testisa koji mogu biti upaljeni i natečeni

Usled pojave ovih simptoma obavezno se radi bris na hlamidiju, mikoplazmu ili ureaplazmu.

Autor: