AKTUELNO

Avioni su imali četvrtaste prozore sve do strašnih nesreća nakon kojih su stručnjaci došli do važnih saznanja.

Možda se i niste pitali, ali ne bi li bilo lepše kada bi iz aviona mogli baciti pogled kroz veliki četvrtasti prozor i uživati u pogledu "s neba" bez da se moramo naginjati i viriti kroz male okrugle prozorčiće?

Verovatno i bi, a nekad davno mogli ste uživati i u takvom pogledu, sve dok se 1953. godine nisu dogodile dve strašne nesreće u kojoj je poginulo 56 osoba.

Upravo su krivci za nesreće bili četvrtasti prozori zbog kojih su se avioni raspali u vazduhu. Naime, četiri ugla takvih prozora bili su slaba tačka jer nisu dobro podnosili pritisak koji se javlja na visinama. Istraga je pokazala da se 70 posto oštećenja zbog pritiska nalazi u uglovima prozora aviona.

Zbog toga su uvedeni okrugli prozori, koji zbog svog oblika ravnomerno raspoređuju sav pritisak i mnogo su čvršći od prve varijante. Preciznije objašnjenje glasi da su okrugle rupe u tankom trupu aviona prikladnije zbog strukture i manje podložne lomljenju. Pukotine od pritiska mogu dovesti do eksplozivne dekompresije i uništiti celu strukturu.

Neki avioni imaju ovalne prozore jer okrugli traže dodatni prostor pa se vertikalnim produženjem može dobiti veća površina.

Zato ćemo se pomiriti sa virenjem kroz male prozore i povremenom raspravom sa saputnicima oko toga ko će imati bolji pogled, sve dok znamo da su tu s razlogom.

Autor: