AKTUELNO

Vrlo je verovatno da ste svoju fitnes rutinu zanemarili tokom ovih prazničnih dana — i to je sasvim u redu. U stvari, pauza od vežbanja bi mogla da bude upravo ono što vam je i potrebno.

Odmor od treninga tokom praznika može da vam pomogne da izbegnete sagorevanje tokom vežbanja. Naime, takav odmor može da pomogne vašem telu da se resetuje i da bude još spremnije za vežbanje kada se vratite nakon pauze.

A kako se približava vreme da se vratite u redovnu fitnes rutinu, Shape preporučuje da je važno je da slušate svoje telo i da se prilagođavate polako, sopstvenim tempom.

1. Vežbajte disanje i meditaciju

Vežbanje disanja i joga su veoma efikasni za mentalnu pripremu na vežbanje zbog svog fokusa na meditaciju i način razmišljanja. Studija objavljena u European Journal of Social Psichologiy pokazala je da redovno praktikovanje meditacije može da pomogne u poboljšanju motivacije za se postigne cilj.

Dakle, ako vam je potreban mali podsticaj da biste se ponovo pokrenuli nakon praznika, onda bi meditacija mogla da pomogne. Osim toga, druga studija je otkrila da su samo dve nedelje kursa potrebne da bi se poboljšao fokus i koncentracija, i da izvučete maksimum iz svojih vežbi u bilo kom trenutku.

2. Počnite da hodate

Povratak na vežbanje počnite manje intenzivno od onoga što ste radili kada ste poslednji put dosledno vežbali. Za početak, razmislite o odlasku u šetnju koja će trajati 10 do 15 minuta.

Radite nešto što neće da "lomi" vaše telo i da ga odmah gurne van njegovih granica. Morate ponovo da izgradite snagu i izdržljivost da biste povratili samopouzdanje i motivaciju da idete dalje.

3. Probajte jogu

Joga pomaže da postepeno obnovite snagu i ojačate samopouzdanje, ali takođe pomaže i da se opustite i radite na funkcionalnoj pokretljivosti. Druge dobre vežbe sa malim uticajem koje mogu da vam pomognu da se lakše vratite u rutinu uključuju još i hodanje, pilates i veslanje.

Vežbe sa malim uticajem su idealne kada se vraćate u teretanu nakon duže pauze, jer imaju mali ili nikakav uticaj na zglobove i tetive - što znači da je rizik od povreda manji, zahvaljujući manjem pritisku na zglobove i sporijem tempu.

4. Radite nešto u čemu uživate

Ne volite jogu ili pilates? Nema problema! Jedan od najboljih načina da se vratite u pokret je odabir nečega što vam donosi radost. Na taj način ćete da se i radujete vežbanju, a možete da otkrijete da ima terapeutsko dejstvo na vas.

Možda ste ljubitelj biciklizma, plesa..., opcije su praktično beskrajne.

5. Odlučite se za kraće treninge

Počnite sa 20-minutnim vežbama tri puta nedeljno, a zatim povećajte trajanje i intenzitet, predlaže lični trener Holi Rozer.

- Možete da prepolovite taj trening ako je potrebno i da radite deset minuta ujutru i deset uveče - poručuje Rozer.

I ispostavilo se da kratke interval fizičke aktivnosti ima stvarne zdravstvene koristi povezane sa njima.

Prekidanje 30-minutnog sedenja sa svega dvominutnom šetnjom ili setom čučnjeva može da pomogne u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što zauzvrat može da smanj rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

6. Postavite male ciljeve

Morate da hodate pre nego što počnete da trčite. Pokušajte da postavite merljiv, vremenski ograničen i specifičan cilj kako biste održali stalnu motivaciju tokom cele godine.

Kad sebi postavite male ciljeve, njihovo postizanje ćete doživeti kao nagradu, a ako imate veliki cilj koji želite da postignete, pokušajte da ga razbijete na male delove kako biste verovali da je dostižan.

7. Ostanite hidrirani

Konzumiranje adekvatnih količina vode pre nego što nastavite sa rutinom vežbanja je odlično za povećanje izdržljivosti i performansi tokom treninga. Voda sprečava grčeve u mišićima, vrtoglavicu i druge znake dehidracije.

Trebalo bi da počnete da povećavate hidrataciju dan pre treninga, a ne samo nekoliko minuta pre. Zbog znojenja tokom vežbanja morate da unesete dodatnu tečnost kako biste sprečili dehidraciju i prateće simptome.

#fitnes rutina

#vežbanje