AKTUELNO

Čak i kad mama mora da se vrati redovnim poslovnim obavezama, a dete pođe u jaslice, ono i dalje može da dobija prirodnu i najbolje dizajniranu hranu.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, a prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije mama bi trebalo da doji bebu do druge godine života.

S druge strane, Evropska asocijacija pedijatrije i gastroenterologije savetuje dojenje do prvog rođendana i sve dok odgovara i mami i bebi.

Kako ima majki koje moraju da se vrate na posao pre nego što njihova beba proslavi prvi rođendan, dete će centralni deo dana provoditi u jaslicama. To ipak ne znači da je polazak u jaslice, odnosno u vrtić i kraj dojenja.

- Ukoliko mama i dalje može i želi da doji svoju bebu, to je moguće čak i ako je beba u vrtiću, a mama se vratila na posao – kaže doktor medicine i klinički nutricionista dr Olga Ličina.

Bebama koje su navršile godinu dana majke, ukoliko i dalje žele da im daju najbolju prirodnu hranu, to ne moraju da im uskrate.

- Ako želite da i dalje dojite bebu, ostavite jutarnji podoj, pre nego što krenete na posao i odvedete dete u jaslice. Takođe, možete da ostavite i večernji podoj pred spavanje, kad se vratite sa posla i dovedete dete iz vrtića kući – predlaže dr Ličina.