AKTUELNO

Posle decembarskih slava, Nove godine, Badnjeg dana i Božića, stigao je dan da malo oporavite organizam od teže i masnije hrane - a za to nema ničeg boljeg od prave domaće bele kisele čorbice.

Takođe, tradicionalna bela kisela čorba nezamenljiv je saveznik u čuvanju imuniteta.

Vreme pripreme: 45 minuta.

Sastojci:

300 g junetine

300 g piletine

2 glavice crnog luka

3 šargarepe

1 veza zeleni

180 g kisele pavlake

svež peršun

2 lovorova lista

2 žumanca

1 kašika brašna

1 limun

so

biber u zrnu

Foto: Pixabay.com

Priprema:

1. Sitno naseckajte luk i malo ga prodinstajte na ulju da bude staklast. Kada je gotov, prelijte ga sa pola šoljice vode i pustite da voda ispari.

2. Kada voda ispari, ponovo sipajte pola šolje vode i pustite da ispari. Na ovaj način luk neće plivati po čorbi. Potom u luk dodajte naseckano meso i propržite ga. Kada je meso gotovo dodajte krupnije isečenu šargarepu i peršun, celer i paštrnak.

3. Kada je povrće prodinstano, premestite sve u lonac ili ako ste dinstali u loncu ostaviti tu i dodajte biber u zrnu, lovorov list, pa nalitijte vodom da pokrije sadržaj lonca. Posolite po ukusu i kuvajte neka dva sata na umerenoj vatri uz povremeno mešanje.

4. Po potrebi dolivajte po malo vode. Kada je skuvano, dodajte još vode, začinite ako je potrebno još, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo hladne vode. Umutiti viljuškom žumanca, dodajte kiselu pavlaku, sklonite lonac sa ringle i to sipajte u čorbu uz stalno mešanje.

Na kraju dodajte sok od limuna i sve dobro promešajte.

#čorba