AKTUELNO

Čini se da kada nastupe problemi u braku, ona divna zamisao da ćete sa voljenom osobom živeti srećno do kraja života odlazi niz vetar u nepovrat. Niko od nas naravno ne želi da se nađe u takvom braku, ali malo ko zna koji to problemi dovode to zatezanja situacije među partnerima i negativnih osećanja.

Ispostavlja se da određeni oblici ponašanja, koji su zapravo vid emocionalnog zlostavljanja mogu naneti veliki štetu jednom braku. Kada ljudi razmišljaju o ponašanju koje može da poremeti brak, većina teži da se fokusira na stvari koje imaju veliku cenu poput neverstva, finansijskih problema, fizičkog zlostavljanja i slično. Ali, iako bez sumnje ove stvari uništavaju temelje braka, postoje i druga naizgled zanemarljiva ponašanja koja mogu brak pretvoriti u pakao. Otkrivamo ih u nastavku teksta.

Redovno ignorisanje partnera

Brak se gradi na temeljima dobre komunikacije. Produktivni razgovor su od suštinskog značaja za održanje snažne emocionalne veze. Međutim, ako jedna osoba u braku konstantno ignoriše drugu ili se ponaša kao da ima važnijih obaveza od toga da sasluša svog partnera, vrlo lako može doći do prezira u takvom odnosu. Gledanje u ekran telefona dok vam se suprug obraća je klasičan primer ovakvog ponašanja.

Ne obraćate pažnju na govor vlastitog tela

Govor tela govori mnogo o pojedincu. Verovatno niste ni svesni da sabotirate svoj brak čestim slaganjem ramena kada vas suprug nešto pita, prekrštanjem ruku ili kolutanjem očiju. Kada zauzimate odbrambeni stav, vi možda mislite da je to manja šteta neko kada otvoreno kažete da se sa nečim ne slažete. Međutim, zaista nije tako. Na ovaj način poručujete svom suprugu da niste otvoreni za njegove sugestije i primedbe.

Foto: Pixabay.com

Zaboravljate na intimnost

Kako život postaje sve užurbaniji, pronalaženje vremena za intimnost zaista postaje sve teže i teže. Iako niko ne poriče da ste zaista umorni na kraju dana, zaista je važno da odvojite makar malo vremena za svog supruga kada decu smestite u krevet. Intimnost, bilo fizička, emocionalna ili intelektualna su one koje prave razliku u braku. U suprotnom, živećete mehanički i dosadno iz dana u dan, obavljajući jedne te iste stvari godinama, dok se ne probudite kraj apsolutnog stranca jednog jutra.

Zaboravljanje na izražavanje zahvalnosti

Na početku braka verovatno niste preskakali da se zahvalite suprugu za najmanju sitnicu. To je normalno, jer ste bili fokusirani samo na vas dvoje. Vremenom, svi mi imamo tenedenciju da postupke i napore voljene osobe krenemo da uzimamo zdravo za gotovo. Samim tim izrazi zahvalnosti postaju sve ređi, dok u jednom trenutku potpuno ne nestanu. Iako vam možda nije bila namera da svom suprugu iskatite zahvalnost za svakodnevni trud, bez nje vaš brak će biti na vrlo klimavim nogama.

Zabadanje nosa u rutinu

Iako rutina nije neko nužno zlo, ona zaista može da bude kobna po jedan brak. Kada svoj nos „zabodete“ u rutinu i ne trudite se da uradite bilo šta što može promeniti vašu svakodnevicu, vi osuđujete svoj brak na to da pati u tišini. Jedni isti dani koji se ponavljaju u nedogled, bez želje za promenom, avanturom ili bilo čim što može razdrmati jednoličnost, mogu da dovedu samo do raspada braka.

Autor: