AKTUELNO

Verovali ili ne, čak hiljada pasa i mačaka godišnje umre zbog petardi!

Dok su predstojeći praznici za većinu period veselja, za naše ljubimce su puni opasnosti. Ulicama uveliko odzvanjaju petarde, a psi i mačke se tresu od straha. Dajemo vam savete da biste ovaj stresni period olakšali svojim ljubimcima:

1. Smirenim glasom tešite vašeg psa - Kada počnu da pucaju petarde i vatrometi, morate biti maksimalno smireni kako bi pas video da se ne dešava ništa opasno. Mazite ga i umirujućim glasom mu pričajte da je sve u redu.

2. Obezbedite mu zanimaciju - Bitno je da pažnja psa bude usmerena na nešto drugo te se u tim trenucima igrajte sa njim ili mu zadajte komande.

3. Nagrada - Kada kod primetite da se vaš pas smiri i da prestane da laje, odmah ga nagradite da biste podstakli pozitivno ponašanje.

Foto: Foto/Pixabay.com

4. Puštajte snimke - Dok ste kod kuće, s vremena na vreme puštajte tihe klipove vatrometa i petardi da bi se pas na njih navikao. Kako vreme bude odmicalo, puštajte te klipove sve glasnije i nagradite psa kada ne bude lajao.

5. Prisustvo zlata vredno

Ako pas neprestano traži vaše prisustvo, pustite ga da se smiri uz vas. Mnogi psi se primire kada se smeste pored svojih vlasnika na kauču ili krevetu, a psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući.

6. Promenite režim ishrane i šetnje - Prebacite obroke u ranije termine, a izbegavajte večernje šetnje. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju da biste zadovoljili dnevnu potrebu kretanja psa uz obavezni povodac.

7. Ne vičite i ne kažnjavajte - Nikada nemojte kažnjavati psa. Važno je ne vikati i dodatno ih plašiti, već ih pokušajte smiriti uz igračke ili omiljene poslastice.

8. Konsultujte veterinara - Ne dajte sedative psima na svoju ruku niti bez konsultacije veterinara.

9. Trik za smanjenje anksioznosti - Pošto moraju da izađu napolje zbog fizioloških potreba, pokušajte da ga obmotate maramom ili šalom, jer će mu ona pomoći da se smiri nakon šoka od zvuka petarde.

#kućni ljubimci

#petarde