AKTUELNO

Koliko god da se radujete godišnjem odmoru na nekoj planini, sama pomisao na pakovanje kabastih stvari može da izazove nervozu, a kako biste što lakše spakovali zimsku garderobu, dobro je da znate neke praktične savete za zimsko pakovanje.

Pođite od činjenice da se na planini vremenske prilike brzo smenjuju, pa se lako može desiti da iz sunčanog i lepog dana odjednom krene mećava i vejavica. Znači trebaće vam malo više stvari posebno ako idete sa decom.

Kada počnete da se pakujete, ne zaboravite da su prva stvar koju bi trebalo da stavite u torbu dokumenta za čitavu porodicu, kao i zdravstvene knjižice. Ne zaboravite novac ili kreditne kartice.

Šta spakovati u putnu torbu?

Skijali ili ne, obavezno spakujte zimsku jaknu – ako je moguće, neka bude vodootporna odnosno prava skijaška. Bilo bi dobro da ponesete još jednu jaknu koja će vam poslužiti kao rezerva ako se pokvasite. Obavezno ponesite skijaško odelo, skafander ili termo pantalone. Ove stvari spakujte za sve članove porodice.

Obuća

Ne krećite na put bez zimskih nepromočivih čizama, patika, cipela i papuča. Cipele i patike vam trebaju za hotel, a papuče za sobu. Ukoliko volite da skijate, ne zaboravite da ponesete gojzerice, jer bez njih zimovanje može da vampropadne. Takođe, ako ih imate, ne zaboravite da ponesete i skije.

Čarape i donji veš za decu

Čarape i donji veš su nezaobilazna stavka. Ovo se odnosi i na decu. Savet je spakujete što više čarapa, od toga dva do tri para termo čarapa, koje su napravljene od specijalnih materijala koji zadržavaju toplotu.

Pored toga spakujte i donji veš koji će vam biti dovoljan za sve dane koje ostajete na zimovanju.

Ukoliko imate malo dete ponesite duplo više gaćica i potkošulja, jer ne znate da li će se pokvasiti ili upiškiti u krevet.

Nemojte da zaboravite da spakujete rukavice – vunene i skijaške, nekoliko kapa, šal, naočare za sunce, naočare za skijanje. Obavezno kupite kremu za sunčanje, jer je planinsko sunce jako.

Garderoba za svaki dan

Spakujte nekoliko majica, trenerke, helanke, farmerice. Trebalo bi da ponesete deblji džemper i nekoliko dukseva. Vodite računa pa ponesete dovoljno garderobe za sve dane koje ćete tamo provesti. Često će se desiti da se brzo pokvasite pa vam treba uvek čista i suva garderoba za presvlačenje.

Oprema za skijanje

Ako imate svoju opremu za skijanje i mogućnost da je ponesete, spakujte je u specijalne torbe koje su dizajnirane za lakše nošenje, a ako nemate ili ne nosite svoju opremu, ne brinite – u svakom skijaškom centru možete da iznajmite sve što vam je potrebno.

Pribor za ličnu higijenu

Standardna sredstva za ličnu higijenu kao što je četkica i pasta za zube, krema za lice, sapun, šampon, trebalo da upotpunite kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom i sa labelom za usne.

Autor: