AKTUELNO

Obratite pažnju na to kako se hranite.

Nema sumnje da glavobolje mogu biti dosadne, posebno ako su posebno intenzivne, dugotrajne ili česte. Međutim, migrene su mnogo gore od običnih glavobolja i mogu biti neverovatno bolne, mučne i potpuno iscrpljujuće. Iako različiti faktori mogu uticati da budete podložniji migrenama nego drugi, prema novoj studiji, vaše navike u ishrani su jedan od značajnijih razloga što često imate ovaj zdravstveni problem.

U studiji koju je objavio žurnal Nutritional Neuroscience, prvo je otkriveno da su 1.838 od 8.953 učesnika koji su bili uključeni u Nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani od 1999. do 2004. godine bili ljudi koji su patili od migrena. Uzimajući u obzir potencijalne uzroke ove boljke, autori studije analizirali su dostupne podatke kako bi pronašli vezu između ishrane i slučajeva teških glavobolja kao i migrena.

Nalazi su pokazali da su blaga, umerena i teška neuhranjenost povezani sa učesnicima studije koji su češće imali intenzivnije glavobolje. Autori studije takođe su primetili da u ishrani osoba koje pate od teške glavobolje i migrene obično nedostaju vitamini i hranljive materije kao što su dijetalna vlakna, riboflavin, selen, kalijum i magnezijum, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12 , vitamin C i vitamin K. S druge strane, iste osobe su pile više kafe i konzumirale više teobromina, koji se nalazi u čokoladi. Tim istraživača zaključio je da je ovakva ishrana povezana sa učestalim i intenzivnim migrenama.

„Ne iznenađuje me otkriće da je neuhranjenost povezana sa migrenama“, rekao je dr Sidni Grin.

Foto: Pexels

„Migrene mogu biti izazvane niskim nivoom šećera u krvi“, objasnio je Grin i dodao: „Ako neko pravi velike intervale između obroka, preskače obroke ili isključuje glavne grupe namirnica, posebno ugljene hidrate, iz svoje ishrane, to može dovesti do pada nivoa šećera u krvi.“

„Pored toga, dugotrajna neuhranjenost obično dovodi do nedostataka vitamina i minerala“, kaže Grin, istovremeno napominjući da „nedostaci nekih vitamina (uglavnom vitamina B) i minerala magnezijuma mogu doprineti ozbiljnijim migrenama“.

„Postoji mnogo razloga zbog kojih neko ne unosi dovoljno hranljivih materija“, izjavio je Grin i dodao: „Za početak, mogla bi da postoji začarana povratna sprega – dobijete migrenu, vaš apetit se smanjuje, pa se potrošnja hrane smanjuje, a onda se migrena ponovo javi. Pored toga, određene dijete kao što su veganska, vegetarijanska i ketogena dijeta mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala u organizmu.”

„Važno je pronaći zdravstvenog radnika koji ima iskustva u radu sa migrenama. Lekar ili registrovani dijetetičar će moći da pomogne u kreiranju dijete koja će smanjiti rizik javljanja migrene“, rekao je Grin.

„Možda će biti potrebni suplementi kako bi se smanjila učestalost migrena, a licencirani stručnjak će moći da pomogne u kreiranju najbolje terapije“, dodao je on.

Autor: