AKTUELNO

Kupatilo je prostorija u kojoj pronalazimo mir, održavamo higijenu našeg tela i svako želi da mu boravak bude prijatan. U tome vam mogu pomoći moderni kupatilski elementi koji će dati posebnu čar enterijeru.

Za kompletno renoviranje kupatila odlučujemo se nakon više godina, tako da budite pažljivi kada birate elemente i pločice. Pripremili smo ovaj članak kako bi pokušali da vam koliko toliko pomognemo pri izboru elemenata i opremanju kupatila u 2023. godini.

Koji tipovi pločica će biti u trendu?

Pločice zauzimaju najveću površinu i predstavljaju element u opremanju kupatila koji zahteva najviše radova prilikom postavljanja. Zato je naš savet da kada rešite da kompletno renovirate kupatilo, izaberete visoko kvalitetne pločice koje više nećete morati da menjate.

Da bi mogli da izaberete, morate znati kako se pločice dele. Postoji nekoliko podela pločica:

Foto: Pixabay.com

- prema sastavu: prirodni kamen (mermer, granit) i glina (keramičke, porcelanske);

- prema završnoj obradi površine: mat, sjajne i polusjajne;

- prema završnoj obradi ivica: zaobljene i ravne (laserski sečene / retificirane)

- prema obliku: četvrtaste, pravougaone i šestougaone.

Kao što već znate, pločice od prirodnog kamena su izdržljivije i luksuznije, imaju duži vek trajanja. Ali najprodavanije su keramičke pločice, koje su i pristupačnije. Dizajneri enterijera savetuju da podne pločice budu mat zbog manje mogućnosti proklizavanja, a zidne mogu i sjajne ili polusjajne.

Kada ili tuš kabina?

Samostojeće kade su najmodernije, postavljaju se u velikim kupatilima gde imate minimum 50cm slobodnog prostora sa svih strana. Hidromasažne kade možemo podeliti na dva tipa mlaznica: hidro (vodene) i aero (vazdušne) mlaznice. Funkcija hidro mlaznica je da masiraju telo, a modeli koji imaju i aero mlaznice stvaraju efekat uzburkanog mora.

Kada kažemo tuš kabina, ujedno mislimo i na tuš paravane i tuš stene. Tuš kabine se dele na klasične (bez leđa) i hidromasažne (sa leđima). Kao najpopularnije izdvojile su se tuš stene u kombinaciji sa tuš kanalicama. A ukoliko vaše kupatilo ima izolovan deo, možete postaviti tuš paravan od zida do zida.

Foto: Pixabay.com/Unsplash.com

Možete birati vrstu stakla, a u ponudi su:

- kaljeno staklo (najkvalitetnije i najotpornije),

- prozirno staklo (preporučuje se za manja kupatila),

- peskirno staklo (pruža veću privatnost),

- tonirano staklo (crno staklo).

Klasične ili konzolne wc šolje?

Kao što postoji veći izbor modela ostalih kupatilskih elemenata, tako postoji i više različitih modela wc šolja. Klasične wc šolje odavno su izašle iz mode, njih su zamenile monoblok wc šolje (monoblokovi), koje imaju sličan ali opet malo moderniji izgled i sastavljene su sa vodokotlićem.

Konzolne wc šolje se ne postavljaju na pod, već se ugrađuju u zid. Pored toga što vizualno izgledaju lepše i modernije, praktičnije su za održavanje i zauzimaju manje prostora jer za ovaj tip šolja potreban je kotlić koji se ugrađuje u zid. Način ispiranja konzolnih wc šolja je unapređen tako da se vrši po celom obodu wc šolje, i nema ivica u koje se zavlači prljavština čime je održavanje i čišćenje veoma olakšano.

Koje su najmodernije baterije za lavabo?

Baterije možemo podeliti na nekoliko vrsta:

- za lavabo ili baterije za tuš kabine i kade,

- zidne ili samostojeće baterije,

- jednoručne ili dvoručne baterije.

Najmoderniji model svakako je jednoručna visoka samostojeća baterija. Ove baterije modernog dizajna su jako praktične jer ne prskaju vodu izvan umivaonika, održavaju se lako, daju prefinjen izgled kupatilu i čine ga na izgled atraktivnim.

Baterije za kadu trebate kupovati nakon kade, jer u zavisnosti od modela kade morate izabrati model baterije. Slavine za kadu se mogu ugraditi na tri načina: na zid, na pod i na obod kade. Slavine za tuš kabine uvek se montiraju na zid, mogu biti jednoručne i dvoručne.

Foto: Pixabay.com

Koji su najmoderniji lavaboi?

Lavaboi se dele na: konzolne, ugradne i samostojeće. Konzolni su klasični lavaboi koji se ugrađuju u zid, ugradni modeli se postavljaju u ploču donjeg kupatilskog ormarića, dok se samostojeći lavaboi postavljaju na ploču i predstavljaju najmoderniji model.

Veliki je izbor samostojećih lavaboa različitih dimenzija, oblika, boja i dezena. U zavisnosti od enterijera i baterije možete izabrati model i dezen samostojećeg lavaboa. Kao što smo već napomenuli, najbolje je kombinovati visoku samostojeću bateriju i samostojeći lavabo.

Moderan kupatilski nameštaj

Ukoliko ste već izabrali kombinaciju samostojećih modela baterije i lavaboa, naš savet je da prilikom odabira kupatilskog nameštaja izaberete konzolni donji ormarić, koji će se savršeno uklopiti u modernom kupatilu. Konzolni donji ormarići nemaju nožice, već se ugrađuju u zid.

Kada su u pitanju gornji ormarići i ogledala, ukoliko imate veliko kupatilo i dovoljno prostora za više elemenata kupatilskog nameštaja, možete postaviti samo ogledalo iznad umivaonika, ili da se ogledalo nalazi na frontovima ormarića.

Opremanje kupatila na jednom mestu

Kompletnu ponudu modernih kupatilskih elemenata za opremanje možete pronaći na jednom mestu online na sajtu “ambkeramika.com”. Takođe, posetite i njihov salon u Zemunu.

Potrudili smo se da budemo što detaljniji u tekstu, a ukoliko imate dodanih pitanja možete ih kontaktirati. Njihovo godinama stečeno iskustvo sigurno će vam biti od pomoći, a vrlo su radi da pomognu sa savetima i idejama.

Autor: