AKTUELNO

A već je dobro poznato da je nezaobilazni deo slavske trpeze slavski kolač i žito, zato vam donosimo najbolje recepte!

Pred slavu u kući se kuva žito (koljivo). Koljivo (ili žito) pravi se od kuvane pšenice. Može da se pripremi na razne načine, ali najčešće sadrži orahe, oraščiće i/ili karanfiliće i med.

Pšenica je simbol Vaskrsenja Hristovog. Kuvano žito ili koljivo je u crkvenoj upotrebi još od najstarijih vremena. Kao crkveni simbol ono podseća na biljne žrtve iz starog zaveta. Smatra se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života.

Za slavsko žito vam je potrebno:

- 500 g pšenice

- 400 g šećera

- 500 g mlevenih oraha

- 2 kesice vanilin šećera


Priprema:

Pola kilograma pšenice preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati i skuvati. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka procediti je, ali je ne ispirati!

Kada ste procedili žito, dok je još toplo samleti ga na mašini za mleveno meso. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije samlevena. Još uvek mlaku samlevenu pšenicu pomešajte sa kristal šećerom, vanilin šećerom i orasima.

Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima i polutkama oraha ukrasi po ukusu.

Autor: