AKTUELNO

Iz bakine kuhinje stiže nam recept za pletenu pogaču za iskusnije domaćice. Osvaja pođednako svojim izgledom i penastim testom.

Potrebno je:

300 ml mleka

500-550 gr brašna

malo soli

1 jaje

20 gr kvasca

1 kašičica šećera

50 ml ulja

Priprema:

U mlako mleko dodati kvasac i dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti da naraste..
Narasli kvasac sipati u vanglicu, dodati jaje, ulje, brašno, soi zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi 30 min. Prebaciti na sto i podeliti na 12 jednakih dela. Svaki deo razvući u valjak dužine 59 cm.
Na sredinu stola poređati 6 valjka, a preko njih takođe 6 valjka ..
Pletenje same pogače pogledajte na kanalu - nije teško samo treba pažljivo pratiti baku koja to polako radi da bi se shvatilo.
Pogaču staviti u pleh 22cm koju ste obložili pek papirom.
Pokriti folijom i krpom da odstoji oko 30 min. Naraslu pogaču po želji premazati žumancetom i posuti semenkama.
Peći na 180-190 stepeni oko 40 min, pa pokriti krpom da omekša.

Autor: