AKTUELNO

Obavezno počnite da ga koristite.

Osim po svojoj hranljivosti, maslinovo ulje je poznato i kao jedan od najdelotvornijih prirodnih sastojaka za mnogo toga, a kada je u pitanju vaša beba posebno se izdvaja.

Evo na koje sve načine možete da ga iskoristite:

Masaža

Masaža stvara posebnu i jaču vezu između roditelja i bebe, pospešuje kvalitetniji san, razvoj i zdravlje novorođenčeta. Važan aspekt prilikom masaže je izbor odgovarajućeg ulja. Roditelji uglavnom koriste maslinovo ulje bez ikakvih problema i žalbi.

Čini kožu mekšom, sjajnijom i zdravijom, a za bebinu nežnu kožu biće odličan losion.

Ima regenerativnu moć i pomaže u očuvanju kože.

Bogato je zdravim mastima, fenolnim antioksidantnim vitaminom E, skvalenom i oleinskim kiselinama, pa redovna masaža može pomoći u održavanju dobrog tona kože, kao i zdravlju kostiju i mišića.

Ishrana

Kada je reč o ishrani beba, preporučljivo je uvesti maslinovo ulje tek od šestog meseca starosti. Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje su izuzetno dobre za zdravlje srca i pankreasa.

Ulje takođe može biti dobar izvor masti za bebe koje prelaze na dopunsku ishranu, a te masti igraju vrlo važnu ulogu u bebinom razvoju. Budući da je beba od prvih dana života naviknuta na unos oleinske masne kiseline putem majčinog mleka, najsličnija masnoća sa kojom bi trebalo nastaviti i tokom dohrane je maslinovo ulje.

Međutim, iako izuzetno zdravo, nikada ne smete koristiti više od jedne četvrtine čajne kašičice za 50 grama bebine hrane, jer u suprotnom može doći do dijareje. Kada se jede u pravim količinama, maslinovo ulje pogoduje celokupnom zdravlju bebe.

Pomaže kod grčeva i konstipacije

Jedan od prirodnih načina da bebi umirite grčeve je da utrljate zagrijano maslinovo ulje na stomak. Maslinovo ulje smanjuje gasove i obezbeđuje miran san.

Osim toga, maslinovo ulje pomaže i kod konstipacije. Mnogi ovo blagotvorno ulje koriste kao laksativ za lečenje zatvora. Ipak, pre nego što sami donesete odluku da na taj lečite svoju bebu, najpre se posavetujte sa lekarom.

Suzbijanje temenjače

Maslinovo ulje se pokazalo kao odlično u suzbijanju temenjače – žućkaste, često slojevite (pločaste) naslage na bebinom tjemenu koja liči na krljušt. Naime, hidratantna svojstva maslinovog ulja mogu delovati kao prirodni lek za uklanjanje temenjače kod beba.

Utrljajte maslinovo ulje na bebino teme.

Masirajte mekanom četkom i ostavite tako nekih 10 do 20 minuta.

Ukoliko je kora gusta, ostavite ulje i tokom noći.

Kasnije, temeljno isperite bebinu kožu glave pomoću blagog šampona ili samo mlake vode.

Koristite češalj kako biste nežno uklonili oslabljenu koru sa bebine glave.

Pelenski osip

Maslinovo ulje pokazalo se kao izuzetno dobro i za rešavanje problema sa pelenskim osipom. Najbolje je koristiti emulziju koja se pravi od dve kašike maslinovog ulja i kašike vode. Emulziju utrljajte na dlanove i lagano pređite preko bebinih genitalija i zadnjice. Ukoliko ne rešite problem na taj način, obratite se pedijatru.

Sprečavanje kašlja

Američka akademija pedijatara savetuje lekarima da za lečenje kašlja bebama daju prirodne lekove, a ne antibiotike. Svaki put kada je vaša beba bolesna, majčino mleko je najbolji lek. Povremeno, dobro je i utrljavati prirodno ulje kako bi se beba smirila.

Pomešajte tri do četiri kašičice maslinovog ulja sa dve do tri kapi ulja ruzmarina, eukaliptusa i peperminta. Utrljajte mješavinu na bebine grudi i leđa. Utrljavanje ulja pre nego što beba zaspi, pomaže joj da lakše prespava noć.

Za prevremeno rođene bebe

Klinička ispitivanja su otkrila da maslinovo ulje, u kombinaciji sa sojinim uljem, ima lipidni profil sličan majčinom mleku i korisno je kao intravenozna ishrana za nedonoščad. Doktori preporučuju maslinovo ulje za bebe sa malom težinom ili bebe sa poteškoćama u ishrani.

Autor: