AKTUELNO

Jednostavna i za početnike.

Sastojci:

Kora:

5 jaja (sobne temperature)

100 g brašna

120 g šećera u prahu

150 g mlevenih oraha

1 kašičica praška za pecivo

Fil od jabuka:

5 jabuka

1 žele u prahu od limuna

1 kašičica cimeta

1 kašika šećera u prahu

Fil:

250 g maskarpone sira

500 ml slatke pavlake

3 kašike šećera u prahu

1 krem-fiks

Još:

50 g seckanih oraha za posipanje

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Kora: Odvojite belanca od žumanaca i umutite belanca u čvrsti sneg. Zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Kada masa postane mekana i staklasta, smanjite mikser i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevenim orasima. Sve lagano izmešati drvenom kašikom da se sjedini. Gotovu masu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa podeliti na 2 dela.

Mus od jabuka: Jabuke oljuštite i isecite na kockice. Stavite ih u tiganj i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte šećer u prahu i cimet. Promešajte. Kada jabuke porumene i omekšaju, dodajte žele od limuna (prah). Dobro promešajte i ostavite nekoliko minuta dok se malo ne koncentriše. Nakon ovog vremena, stavite mousse na vrh prvog biskvita i sve stavite u frižider dok se mus potpuno ne stegne.

Fil: Pomešajte slatku pavlaku, maskarpone sir i šećer u prahu. Umutite. Na kraju mućenja dodati krem-fiks. Stavite pola fila na mus od jabuka. Zatim prekrijte drugom korom i premažite preostalim filom. Vrh torte posuti seckanim orasima. Pripremljenu tortu stavite u frižider, najbolje preko noći.

Autor: