AKTUELNO

Na koje vrste ponašanja naročito morate da obratite pažnju?

Iako statistika kaže da psihopate čine samo jedan odsto populacije, uvek postoji šansa da naiđete na jednog ili čak da se nađete u vezi sa takvom osobom.

Evo znakova na koje treba da obratite pažnju.

Veoma su harizmatični

Da li poznajete one ljude koji vas samo privlače? Pa, to bi mogao biti psihopata. Zbog ekstremnog površinskog šarma i sposobnosti za manipulaciju, osobe koje pate od psihopatije zadobiju opšte simpatije. Veoma često samo supružnik i deca mogu da razumeju i znaju da nešto duboko nije u redu, jer to osećaju u svakodnevnom funkcionisanju.

Psihipate su veliki stratezi, manipulatori i vrlo harizmatični, a za to vreme dok vam prodaju priču pletu zamršenu zamku.

Oni su patološki lažovi

Ne govorimo o povremenoj beloj laži. Mislimo na stalno laganje. Moraju da lažu sve vreme da bi sakrili svoje ponašanje. Ovo je jedna od ključnih karakteristika psihopate.

Veza se odvija veoma brzo

Da, normalno je, posebno za starije ljude, da se njihovi odnosi kreću ubrzanim tempom, ali sa psihopatama to nije dobro jer se radi o kontroli i invaziji. Iza toga stoji agenda. Autor Dejvid Gilespi, kaže:

– Oni će izgledati apsolutno savršeni. Unapred će vam reći tačno ono što želite da čujete i biće upravo ono što želite da budete. Oni će biti najbolji ljubavnik kojeg ste ikada imali, osoba koja najviše deli.

Dovode treću osobu

Nakon što vas nateraju da se osećate kao da ste jedina osoba na svetu, dovode nekog drugog da zakomplikuje stvari i čine da se više ne osećate tako.

Očekuju najbolje

Pa, posle svih stvari koje ste upravo čuli, možda ćete se osećati dobro (osim činjenice da izlazite sa psihopatom), ali psihopate veruju da zaslužuju najbolje. Žele najlepšu osobu u sobi, najpoželjniju i veruju da ste to vi. Do krajnosti su arogantni i misle da zaslužuju izuzetan uspeh.

Oni vas gase

Ako ste započeli ovu vezu sa samopouzdanjem, a sada se osećate potpuno bezvredno, postoji velika šansa da je ova osoba imala mnogo posla s tim. Gašenje znači da malo, po malo umanjuju vaše samopouzdanje. Može biti vrlo suptilno. Oni znaju kako da pronađu vaša ranjiva područja.

Psiholog Džon M. Grohol, piše:

– Oni formiraju veštačke, plitke odnose dizajnirane da se njima manipuliše na način koji najviše koristi psihopama. Ljudi se vide kao pijuni koji se koriste za napredovanje psihopatovih ciljeva. Psihopate retko osećaju krivicu zbog bilo kog svog ponašanja, bez obzira koliko povređuju druge.

Hvataju vas u zamku

Kao deo tog ubrzanog odnosa, oni će se pobrinuti da budete pod kontrolom, tako da bi vam bilo veoma teško da pobegnete bilo da se radi o zajedničkim bankovnim računima ili da se odmah uselite kod vas.

Manipulacija

Tokom cele veze, uglavnom su vas izolovali iz vašeg društvenog kruga i prijatelja. To vas čini više fokusiranim na njih i takođe počinjete da ih vidite kao jedinu stvar na koju se možete osloniti.

Oni vole da mislite da su poslednja osoba za koju biste očekivali da će vas povrediti. Nažalost, oni su majstori manipulacije, jer su ceo život proveli usavršavajući umetnost igranja sa ljudima poput lutaka.

Prestupi postaju sve veći, njihov refren da si lud i nezahvalan postaje jači. Laž, koja se često ponavlja, čini se kao istina. Kako se osećate više odvojeno od drugih, oni vam govore da biste trebali biti zahvalni što su još uvek tu u vašem životu.

Autor: