AKTUELNO

Svinjsko meso je jedno od najčešće korišćenih mesa u kulinarstvu. Od njega se mogu praviti različiti specijaliteti, a svinjetina je bogata proteinima, fosforom, magnezijumom i cinkom, kao i vitaminima A, E, D i grupe B - B1, B2, B3, B6 i B12.

Svinjski medaljoni se uglavnom prave od svinjskog bifteka - mišića koji se nalazi na unutrašnjoj strani kičme produžetku svinjskih rebarca.

Sastojci: 600 g svinjskih medaljona, so, biber, 1 čen belog luka, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, 50 g putera, 40 g brašna, 100 ml belog vina, 400 ml bujona, 120 g bri sira (ili nekog koji se brzo topi).

Priprema: Medaljone stavite u posudu pa polijte maslinovim uljem. Posolite i pobiberite pa rukama uvaljajte da se što bolje upije. Pržite u tiganju na maslacu sa svih strana da lepo zarumeni. Izvadite ih na tanjir a u tom istom tiganju propržite seckan crni i beli luk. Sipajte potom vino i dodajte kockice bri sira i ostavite da se sve rastopi. Posolite i pobiberite. Dodajte brašno i bujon i krčkajte još par minuta. Potom procedite sos. Vratite medaljone u tiganj i prelijte ih sosom. Krčkajte par minuta i servirajte toplo.

Autor: Z.L.