AKTUELNO

Srbija je poslednjih godina pri vrhu liste lokacija sa najzagađenijim vazduhom na svetu. Trenutno je Beograd na petom mestu na rang listi gradova u kojima je vazduh najlošijeg kvaliteta. Indeks zagađenja je 159, što znači da je vazduh u našoj zemlji nezdrav, a ispred naše prestonice na ovoj listi su samo četiri grada: Lahore (Pakistan), Delhi (Indija), Hanoj (Vijetnam) i Ulan Bator (Mongolija).

Nažalost, ne možete promeniti kvalitet vazduha na nivou cele države, ali možete u vašem domu i radnom prostoru - na mestima na kojima provodite najveći deo vremena.

Prečišćivači vazduha su se već pokazali kao veoma korisni prilikom pandemije Covid-19, a naročito se preporučuju osobama koje imaju kućne ljubimce, respiratorne tegobe i probleme sa alergijama. Ne samo da prečišćivači vazduha pomažu u smanjenju zagađenja vazduha odstranjujući prašinu, polen i čestice, već mogu da se izbore sa dimom i toksičnim gasovima, i da filtriraju bakterije i viruse.

Da bismo vam pomogli da pronađete najbolji prečistač vazduha za vaše potrebe sastavili smo ovaj vodič koji će vam odgovoriti na sva bitna pitanja i olakšati izbor pravog modela:

Da li vam je potreban prečišćivač vazduha?

Prečišćivači vazduha su najbolji način da očistite vazduh u zatvorenom prostoru, koji može biti zagađen i pun čestica poput polena i prašine. Oni takođe pomažu u održavanju zdrave životne sredine uklanjanjem peruti kućnih ljubimaca, spora plesni, ambrozije i još mnogo toga.

Evo dodatnih razloga, pored činjenice da živimo na jednom od najzagađenijih područja sveta, zašto bi vam prečišćivač vazuha mogao biti neophodan:

Alergije: Ako imate alergije, trebalo bi da izaberete prečistač vazduha dizajniran za ublažavanje alergija. Obično imaju više filtera, uključujući HEPA filtere, za uklanjanje alergena u zatvorenom prostoru.

● Astma: Ako patite od astme ili ako su vaši simptomi izazvani mirisima i hemijskim zagađivačima, trebalo bi da razmislite o prečišćivaču vazduha za astmu ili o hemijskom prečišćivaču vazduha za astmu. Ovi prečišćivači vazduha sadrže dodatne mirise i hemijsku filtraciju, kao i HEPA filtere za uklanjanje čestica alergena.

● Dim: Neki prečišćivači vazduha su posebno dizajnirani za uklanjanje dima, čađi iz kamina i drugih povezanih isparenja koja mogu pogoršati postojeće respiratorne probleme ili izazvati neprijatne mirise u vašem okruženju.

● Kućni ljubimci: Pojedini prečišćivači vazduha su dizajnirani posebno za domaćinstva sa kućnim ljubimcima - uklanjaju perut, mirise i dlake kućnih ljubimaca.

● Osetljivost na hemikalije: Ako ste izuzetno osetljivi na hemikalije, razmislite o prečišćivaču vazduha za višestruku hemijsku osetljivost (MCS). Ovi modeli sadrže još više mirisa i hemijske filtracije i često se proizvode od materijala koji neće ispuštati hemikalije u vazduh i pogoršavati vaše simptome.

Koja veličina prečišćivača vazduha mi treba?

Da biste izabrali prečišćivač vazduha prave veličine za potrebe vašeg doma, uzmite u obzir kvadraturu sobe koju želite da prečistite.

Ako imate alergije ili astmu i tražite prečišćivač vazduha koji bi vam pomogao u ublažavanju simptoma, trebalo bi da uzmete u obzir i brzinu promene vazduha na sat (ACH). ACH se odnosi na broj puta koji prečišćivač vazduha može da filtrira celokupnu zapreminu vazduha u prostoru tokom sat vremena.

Prečišćivači vazduha koji mogu da čiste vazduh u prostoriji najmanje četiri puta na sat najbolji su za osobe koje pate od alergija i astme. Brzina od četiri promene vazduha na sat takođe osigurava da prečišćivač vazduha temeljno čisti vazduh i filtrira što je moguće više mikroskopskih alergena koji izazivaju vaše simptome, kako biste lakše disali.

Koje karakteristike treba da ima prečišćivač vazduha?

Nakon što odaberete vrstu i veličinu prečišćivača vazduha koji vam je potreban, razmislite da li želite neke posebne karakteristike ili ne. Te karakteristike uključuju:

● Da biste uštedeli novac i energiju, potražite prečišćivače vazduha koji su ocenjeni sa Energy Star od strane EPA.

● Takođe možete pronaći wi-fi prečišćivače vazduha koje možete da kontrolišete sa svog pametnog telefona.

● Indikatori kvaliteta vazduha daju ažurirane informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

● Ostale karakteristike uključuju: točkove, ručke za lakšu mobilnost, daljinske upravljače, više brzina ventilatora i indikatore promene filtera.

Gde staviti prečišćivač vazduha?

U većini situacija preporučujemo da prečišćivač vazduha postavite u spavaću sobu, jer tamo provodite većinu svog vremena. Imajte na umu da su prenosivi prečišćivači vazduha dizajnirani prvenstveno za prečišćavanje vazduha samo u jednoj prostoriji, tako da ćete možda morati da investirate u dodatne jedinice za druge prostorije.

Alternativno, možete odabrati jedinicu koja uključuje točkove, ručke i druge funkcije za prenosivost kako biste je lakše premeštali iz sobe u sobu.

Prečišćivači vazduha za celu kuću postaju popularni izbori za čist vazduh u svakoj prostoriji vašeg doma. Ove jedinice se povezuju sa postojećim sistemom za ventilaciju i klimatizaciju u vašem domu kako bi prečistili vazduh u vašem dom dok ga grejete, hladite ili provetravate.

Koliko održavanja zahtevaju prečišćivači vazduha?

Glavni tip održavanja koji je potreban prečišćivačima vazduha je zamena filtera za vazduh. Koliko često treba da ih zamenite?

● HEPA filteri: HEPA filteri traju oko godinu dana u zavisnosti od upotrebe.

● Ugljeni filteri: Filteri sa aktivnim ugljem obično traju 6 meseci.

● Predfiltri: Predfilteri uglavnom traju 3 meseca, ali neki filteri se mogu prati za dugotrajno filtriranje.

Jedno od popularnih pitanja je i “prečišćivači vazduha cena” odnosno koji je cenovni raspon ovih uređaja. Nemamo jednostavan odgovor - neki modeli koštaju skromnih par hiljada dinara, dok postoje i modeli sa naprednim funkcijama čija cena dostiže stotinu hiljada dinara. Naravno, u ponudi je i veliki broj modela sa cenovnim rangom između gornje i donje granice, kako bi svako mogao da pronađe uređaj u skladu sa svojim mogućnostima.

Ukratko, pre kupovine prečišćivača vazduha: nabavite onaj koji će biti funkcionalan za veličinu vaše sobe, koji će efikasno filtrirati čestice u vašem domu i jednostavan je za upotrebu.

Autor: