Detaljno pratite postupak.
Sezona slava je polako počela, a jedna od neizostavnih stvari na trpezi je slavsko žito.
Postoje brojni recepti koji se godinama koriste, a mi vam predlažemo proveren recept sa kojim će žito sigurno uspeti i biti savršenog ukusa.
Sastojci:
300 gr pšenice (žita) ”belije”
300 gr mlevenih oraha
oko 250 gr šećera
malo vanil šećera
muskatni oraščić
malo cimeta (bukvalno na vrh noža)
Priprema:
Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.
Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Žito može ostaviti i tokom noći umotano u ćebe.
Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga (možete da koristite multipraktik).
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).
Pošto ne volim da bude suvo, ja žitu uvek dodajem pomalo vode od kuvanja (neko to ne radi, čitala sam čak da su ga domaćice ranije sušile na platnenom čaršavu pre mlevenja).
Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera (oko 250 grama). Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.
Rano ujutro, na dan Krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.
Autor: