U kategoriji kolača prelivenih agdom kadaif spada u najzahtevnije za pripremu, jer je potrebna umešnost za mešenje rezanaca, posebna mašina za razvijanje i seckanje, kao i vreme za sušenje testa.
Domaćice su nekada za pripremu ovog recepta izdvajale više dana - jedan dan za pripremu rezanaca, bar jedan dan čekanja da se oni osuše i treći dan za pripremu kolača.
Ali, ako kupite gotove rezance, ovu poslasticu neodoljivog ukusa napravićete za veoma kratko vreme i bez imalo muke.
Priprema:
Tepsiju premažite trećinom pripremljenog putera, pa rasporedite rezance i preko njih stavite preostali puter iseckan na listiće. Uključite rernu na 150 stepeni i pecite kadaif dok ne porumeni.
Dok se kadaif peče, skuvajte preliv. U posudu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i sok od polovine limuna, pa kad agda provri, kuvajte je još 15 minuta i potom posudu skinite sa ringle.
Iseckajte orahe, rasporedite ih preko ispečenih rezanaca, pa dvema varjačama ii velikim viljuškama nežno rastresite rezance u tepsiji. Dobar kadaif podrazumeva da svi rezanci budu obavijeni puterom. Potom preko kadaifa sipajte pripremljenu agdu i ostavite da poslastica odstoji najmanje 12 sati.
Autor: