AKTUELNO

Redovna higijena zuba može da spreči razvijanje mnogih bolesti, ali nije samo dovoljno da znate koliko puta dnevno treba ih perete, nego i kako i sa kojom pastom.

Stomatolozi upozoravaju da ne eksperimentišete sa domaćim pastama i da izbegavate one na biljnoj bazi koje ne sadrže fluor.

Po internetu u poslednje vreme kruže recepti koji navodno pomažu pri izbeljavanju zuba, međutim oni mogu da budu veoma štetni, ali i opasni po zdravlje.

Foto: Pexels

Kombinacija sastojka poput limuna, sode bikarbone, soli i aktivnog uglja mogu da budu zapravo veoma štetni za zube i da dovedu do propratnih zdravstvenih problema.

Prema rečima stomatologa Ketrin Meden, sastojak fluorid koji se nalazi u pastama sprečava nastanak karijesa. A već decenijama, naučna istraživanja su pokazala da je fluor bezbedan i efiksan u prevenciji karijesa.

– Korišćenje limuna, koji je kiseo, ili sode bikarbone i soli, koje su abrazivne, može da skine gleđ sa zuba ili da izazove promenu boje – objasnila je ona, a zatim dodala da se neki i ne libe da koriste hidrogen peroksid koji može da nadraži i dovede do manjih opekotina desni i mekih tkiva u ustima.

Za kraj je savetovala da ljudi prvo porazgovaraju sa svojim stomatologom pre nego što promene svoju rutinu higijene zuba, posebno kada su u pitanju deca.

#Pasta za zube