AKTUELNO

Nema ništa bolje nego kad od malo sastojaka možete da napravite dobar ručak. Pogotovo kada unapred isplanirate šta ćete jesti, pa vam više vremena ostaje za druge aktivnosti van kuhinje.

Ako spremate ručak za dve osobe, od jednog pileta možete da pripremite čak pet ručkova.

Za početak, najvažnije je da znate dobro da isečete pile kako biste iskoristili sve njegove delove.

Ponedeljak

Pileća prsa ispržite na grilu i poslužite sa povrćem (grilovanim ili kuvanim) i sezonskom salatom. Dobili ste zdrav obrok bogat proteinima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji će vam dati dovoljno energije za radni dan, a istovremeno neće preopteretiti vašu probavu.

Sastojci:

pileća prsa (dva komada)

1 tikvica

2 krompira srednje veličine

2 slatke paprike

1 glavica luka

1 kašika masti

so, biber i začini po ukusu

Priprema: U pliću šerpu stavite mast i iseckajte sitno luk, zatim dodajte sitno seckana dva krompira, pa na laganoj vatri dinstajte. Kada krompir omekša, dodajte tikvicu iseckanu na kockice, a zatim i 2 paprike iseckane na trakice. Dodajte so i biber, a možete i svežu majčinu dušicu i ruzmarin. Dodajte malo vode (100 ml) i pustite da se povrće lagano krčka.

Na tiganju ispecite pileća prsa ili ih izgrilujte. Poslužite uz povrće i paradajz salatu.

Utorak

Pileće batake marinirajte u kombinaciji maslinovog ulja, limuna, belog luka i žalfije, pa ih ispržite na tiganju da se koža karamelizuje, a potom ih dovršite u rerni. Poslužite ih sa pečenim krompirima iz rerne i sezonskom salatom.

Sastojci:

2 pileća bataka

maslinovo ulje

sok od 1 limuna

3 čena belog luka

sveža žalfija

2 kašike masti

4 srednja krompira

Priprema: Krompir operite, očistite i stavite u tepsiju. Rastopite kašiku masti, pa sipajte po krompiru. Posolite krompir ili mu dodajte začin od suvog povrća. Stavite ga u rernu da se ispeče. Kada krompir bude skoro gotov, dodajte mu pileće batake koji su se pržili u tiganju i pustite da se sve peče još 10 minuta.

Sreda

Karamelizujte pileće kosti, propržite ih s nekoliko šargarepa, jednim celerom i lukom, lovorovim listom i malo peršuna, prelijte ih vodom i stavite da se kuva u velikom loncu na niskoj temperaturi nekoliko sati (dok kuvate, na površinu će izlaziti bela pena koju treba odstraniti kašikom).

Od polovine ovako pripremljenog pilećeg temeljca napravite finu supu s rezancima i korenastim povrćem koja će biti ideačan obrok za letnje dane. Osim što će vas okrepiti, ovaj lagani obrok će i ubrzati vaš metabolizam.

Sastojci:

pileće kosti

3 šargarepe

1 celer

1 glavica luka

1 veza peršuna

1 kocka za supu

Priprema: Supu možete da pripremite i na ovaj način. U veliki lonac stavite luk isečen na četvrtine da zagori, a potom dodajte pileće kosti i nalijte vodu do vrha lonca. Pustite da voda provri i da se oboji, a zatim dodajte kocku za supu. Odlijte višak vode ostavljajući je u drugi lonac. A zatim u lonac sa kostima dodajte šargarepu i celer i kuvajte povrće još pola sata. Zatim dodajte rezance i vezu sitno seckanog peršuna. Neka se supa kuva još 15 minuta.

Četvrtak

Napravite rižoto po želji i dostupnim namirnicama iz frižidera, podlivajući pirinač s drugom polovinom pilećeg temeljca koji ste pripremili dan ranije.

Sastojci:

1 veća glavica crnog luka

2 šargarepe

200 g kukuruza šećerca

1 kašika masti

2 šolje pirinča

pileći temeljac

začini po ukusu

Priprema: Izdinstajte luk na masti, zatim dodajte 2 izrendane šargarepe i kukuruz šećerac (može i zaleđen). Nakon 5 minuta, dodajte opran pirinač i sve promešajte dodajući začine (mešavinu suvog povrća ili so i biber), a zatim nalijte pileći temeljac.

Rižoto stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 20 minuta.

Petak

Ostatke mesa od pileta ispržite u tiganju s povrćem i kajganom.

Sastojci:

pileća krilca i vrat

2 paprike

3 paradajza

1 glavica luka

4 jaja

1 kašika masti

začini po ukusu

Priprema: U tiganj stavite kašiku masti, sitno seckani luk, papriku i paradajz, kao i krilca i pileći vrat, i pustite da se sve krčka nekih 20 minuta. Zatim dodajte začine i 4 umućena jajeta. Neka se sve peče još 5 minuta. Sklonite s ringle i poslužite uz tostirani hleb.

#Piletina