AKTUELNO

Od svih problema koji mogu zadesiti vašu kožu, mitiseri su možda oni koji najviše nerviraju. Taman pomislite kako ste umirili bubuljice i iritiranu kožu, kad ono- dosadni crni čepovi su tu da vam pokvare dan.

Kako nastaju, šta su zapravo i kako ih ukloniti - sve je ovo nešto što treba da znate kako biste se rešili mitisera na nosu jednom zauvek.

Mitiseri, odnosno otvoreni komedoni, mogu se razviti u bubuljicu ili ostati u formi čepa, zavisi od slučaja. Oni ujedno i šire pore, pa i kada nestanu ostavljaju za sobom proširene pore, odnosno vidljive rupice, pa čak i ožiljke.

Iako se mogu javiti bilo gde, od čela do brade, pa i na telu, nekako se najčešće dešava da se pojave na nosu, baš tamo gde su vam najočigledniji. I ako kojim slučajem istiskate jedan, njih deset dođe da vam se sveti za palog druga.

Učinite sebi uslugu i nemojte ih istiskivati. Nemojte ni preterivati sa čišćenjem i agresivnim gelovima i losionima za čišćenje. Tako ste samo agresivni prema svojoj koži, a uzrok mitisera na nosu uopšte nije prljavština.

Osim pomenutih začepljenja, uzrok mitisera mogu biti i hormoni, ali i pogrešna nega. Ukoliko koristite proizvode za negu koji ne odgovaraju vašem tipu kože veće su šanse da će se na vašem licu pojaviti mitiseri.

Kao što smo već rekli, mitisere na nosu je u suštini lako ukloniti, iako se ne čini tako. U svakom slučaju je lakše nego ukloniti bubuljice samo je potrebno da znate koji su pravilni i prirodni načini da ih se rešte, a ovo su neki od njih:

Soda bikarbona protiv mitisera na nosu

Ovo je verovatno najstariji trik za koji se zna. Soda bikarbona vam može pomoći da odradite blagi piling kože lica. Kako to soda bikarbona tačno pomaže? Tako što isušuje mitisere i obezbeđuje koži pravi mali mineralni tretman, zbog čega ona izgleda blistavije.

Potrebne su vam dve kašičice sode bikarbone i mineralna voda, taman onoliko koliko je potrebno da se od sode bikarbone napravi srednje gusta pasta. Nanesite na nos i ostavite da se osuši, pa onda isperite mlakom vodom.

Umesto mineralne vode možete koristiti i jabukovo sirće, za koje u poslednje vreme tvrde da može pomoći kod problema sa aknama. Dokazano je da ono ima antibakterijska svojstva, pa može biti odličan način da predupredite moguće iritacije u slučaju da vam soda bikarbona isuši kožu.

Mitiseri na nosu nestaju pomoću belanca

Još jedan način da lako očistite pore uključuje i jaja, tačnije njihovo belance.

Sve što treba da uradite je da na čisto i suvo lice prstima nanesete belance u tankom sloju. U ovom slučaju, pošto uklanjate mitisere sa nosa, biće dovoljno da namažete samo nos, mada vam belance ne može štetiti licu jer sadrži brdo nutrijenata koji hrane vašu kožu.

Ostavite belance da se osuši, pa zatim nanesite preko njega još jedan, isto tako tanak sloj. Ovo ponovite još jednom, tako da ukupno imate tri sloja na nosu. Kada se i treći sloj osuši, mitiseri su uspešno vezani za ovu prirodnu masku pa je možete skinuti.

Skida se tako što natopite maramicu ili mekan peškir za lice toplom vodom i lagano skinete jaje sa nosa. Ovako tretiranu kožu treba nahraniti hidratantnom kremom.

Belance možete pomešati i sa medom i napraviti blagu masku za čišćenje čitavog lica kojom možete ukloniti mitisere na nosu. Nju ćete na licu držati oko 30 minuta, nakon čega je možete isprati mlakom vodom.

Uklonite mitisere na nosu šećerom

Kada ga jedete, šećer može izazvati mitisere na nosu. Ali kada od njega napravite prirodni piling za lice, mitiseri na nosu nestaju. Zanimljivo, zar ne?

Od šećera možete napraviti blagi piling tako što ćete ga pomešati sa jojobinim uljem ili medom. Ukoliko koristite ulje jojobe, razmera je 4 kašike ulja naspram 1 šolje šećera. Ukoliko koristite med, trebaće vam jedna šolja meda i otprilike kašičica-dve šećera. Ukratko, pilng treba da bude srednje gust u oba slučaja.

Mitiseri na nosu reaguju na ove supstance i sa njima se lako mešaju, pa je ovakav piling super način da ih izvučete, a da ne ostavite krater na nosu. Ipak, ograničite upotrebu ovog pilinga na 2-3 puta nedeljno, kako biste izbegli iritacije kože.

Zeleni čaj uklanja mitisere sa nosa

U ovom slučaju, zeleni čaj je sjajan, a ujedno i najblaži prirodan način da uklonite mitisere sa nosa. Ne samo što deluje na mitisere, on sprečava i upalu koju mogu izazvati pojedine bakterije, a zbog kojih može doći do pojave bubuljica.

Od njega možete napraviti prirodan piling i to tako što osušeno lišće zelenog čaja prelijete vodom i mešate dok ne dobijete srednje gustu pastu. Ne morate preterivati sa količinama, biće vam dovoljna kašika lišća zelenog čaja i srazmerno malo tople vode.

Kada ovu pastu nanesete na nos, možete je i ostaviti da odstoji nekoliko minuta ili njome istrljati područje gde se nalaze mitiseri na nosu. Tako ona funkcioniše i kao maska i kao piling. Isperite mlakom vodom i mitisera više neće biti.

Autor: