AKTUELNO

Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih poslastica koju vole gotovo svi. Neizbežan je deo slavske trpeze, a mnogim gostima je to omiljeni kolač. Isprobajte recept za bajadere sa kojim ne možete pogrešiti.

Potrebno je:

100 g čokolade

200 g mlevenih oraha

250 g mlevenog keksa

400 g šećera

200 g maslaca

200 ml vode

Glazura:

100 g čokolade

3 kašike ulja


Priprema:

Šećer i vodu staviti na ringli da prokuva nekih 5 minuta da se dobije gustina meda. Skloniti sa ringle pa dodati maslac. Mešati dok se maslac ne istopi. Dodati mlevene orahe i keks, sve lepo sjediniti. Smesu podeliti na dva jednaka dela, pa u jedan deo dodati 100 g otopljene čokolade. Pleh dimenzije 16x25 cm obložiti pek papirom. Pa sipati čokoladni deo ravnomerno lepo, preko toga dodamo svetli deo poravnamo i dodamo odozgo čokoladnu glazuru koju smo prethodno napravili. Otopiti 100 g čokolade sa 3 kašike ulja. Ostaviti da se stegne pa seći na štanglice.

Savet

Da bi vam bajadera bila fina i uspešna tajna se krije u sirupu koji pravimo od šećera i vode koji treba da bude gustine tečnog meda. Sve ostalo je lakše.

Autor: