AKTUELNO

Kuvana pšenica je čist izvor vitamina B, što znači da je ona veoma značajna za jačanje imuniteta.

Upotreba intgralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije i hemoroida.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

U 100 gr nekuvane pšenice nalazi se 351 kalorija, 13 gr belančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dokmineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najefikasniji način konzumiranje integralne pšenice, odnosno celog zrna.

Smatra se da kuvana pšenica pomaže kod:

Regulacija telesne težine

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Lečenje hroničnih upala

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Kako se pravilno kuva pšenica?

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuvane pšenice

Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate. Za pripremu ovog recepta je potrebno:

300 gr pšenice;
1 i po šolja seckanog peršuna
pola šolje seckanih listova nane
1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove
1 paradajz
nekoliko listova zelene salate
četvrtina šolje limunovog soka
četvrtina šolje maslinovog ulja
pola kašičice soli
malo bibera

Priprema:

Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.