AKTUELNO

Ako ste navikli da svakodnevno spavate manje od pet sati dnevno i u tome ne vidite nikakav problem, morate da budete svesni negativnih posledica manjka sna.

Po pravilu, svaka osoba bi trebalo da spava minimum 8 sati u toku dana kako bi se centralni nervni sistem obnovio.

Najnovija studija je pokazala da spavanje pet ili manje sati po noći može da ugrozi zdravlje organizma za čak 15 odsto. To pokazuje da je veza između kvalitetnog sna i imuniteta od suštinskog značaja.

Kada smo budni, naš mozak, ali i ostatak organizma koriste hemijske sastave, poznate kao neurotansmiteri za međusobnu komunikaciju, odnosno slanje informacija od nervnog do imunološkog sistema i ostatka tela. Spavanje pomaže da se održe na optimalnom nivou zalihe ovih vrsta neurotransmitera.

Kada ne spavate dovoljno ili imate loš san, telo će biti u stanju da proizvede manje molekula neurotransmitera. To dalje ima za posledicu da mnoge telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće moći da rade optimalno.

Osim toga, dok spavamo, našp organizam proizvodi više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i ostalih bolesti. Samim tim, loš san može dap prouzrokuje njihovu smanjenu proizvodnju, što dalje utiče na opadanje imuniteta.

– Nedostatak sna čini osobu podložnijom običnoj prehladi – smatra Viktorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač.

#SAN

#Spavanje