AKTUELNO

Nedostatak vitamina C može značajno da naruši kvalitet vašeg života i to sasvim neprimetno, da nećete znati u čemu je problem.

Simptomi koji se javljaju mnogi obično pogrešno tumače, ali ako osetite ove znake obavezno pojačajte unos povrća i voća bogatih ovim nutrijentom.

Prema statistikama, oko 7 odsto žena i 10 odsto muškaraca ima često ili neprestano nedostatak vitamina C. Dakle, ako vam ove jeseni “nešto” nedostaje, proverite da li imate ove simptome…

Šest znakova da vam je hitno potreban vitamin C:

Hronični umor

Konstantna slabost i apatija mogu biti posledica nedostatka vitamina C. Ipak, obratite se lekaru kako biste uradili analizu krvi i utvrdili uzrok ovog stanja.

Krvarenje desni

Studija je otkrila da ljudi sa niskim nivoom vitamina C su u mnogo većem riziku da im se desi krvarenje desni. Rešenje je da pojačate ishranu namirnicama bogatim vitaminom C i da posetite stomatologa.

Modrice

Da, ovaj vitamin podstiče zgrušavanje krvi i jača tkiva, a šta se dešava kad je u deficitu? Uzrokuje modrice usled i najmanjeg dodira. Potrebno je nekoliko nedelja da telo apsorbuje dovoljno vitamina C iz hrane ili suplemenata.

Rane sporo zarastaju

Istraživanja pokazuju da se više od polovine pacijenata kojima su date visoke doze vitamina C nakon operacije oporavilo brže od onih koji nisu uzimali suplemente.

Bol u zglobovima

Ovo je jedan od najčešćih znakova nedostatka vitamina C. Najčešće pogađa kolena i kukove. To je zbog nedostatka kolagena, koji pomaže u proizvodnji vitamina C.

Problemi sa kožom

Sa nedostatkom vitamina C, mogu da se jave vidljive promene na koži, kao što su modrice na mestu gde ih inače nema, fleke na koži, suvoća i pukotine u uglovima usta. Bez vitamina C, telo proizvodi manje kolagena, pa tako se pojačano javljaju i bore! Dodajte kivi, pomorandže i paprike u svoju ishranu., to će pomoći!

#vitamin C