AKTUELNO

Svako ko je u nekom periodu života imao problem sa aknama ili bubuljicama zna koliko proces njihovog uklanjanja može biti mučan i dugotrajan.

Šta su akne - Lečenje aknozne kože?

Izazvane poremećajem rada lojnih žlezda, akne (Acne Vulgaris) ili bubuljice nastaju u trenutku kada dođe do prekomernog lučenja loja. Može ih izazvati i neka povreda kože ili upotreba određenih lekova, što kao posledicu često ima ožiljke od akni – neprijatelje broj 1 mnogih ljudi.

Akne predstavljaju upalno oboljenje kože koje se najčešće pojavljuje na licu, vratu,dekolteu, ramenima i leđima. Mogu se manifestovati u obliku mitesera – komedonaili crvenih i žućkastih bubuljica – papulo pustula.

Pojavu akni uzrokuje višak sebuma i poremećeno ljuštenje kože uzrokovano uvećanjem lojnih žlezda i stvaranjem čepova – mitesera, koji rastu i sprečavaju cirkulaciju, te dovode do pojave bubuljica. Na tom mestu se, tokom tog procesa, mogu naseliti bakterije i prouzrokovati upale, crvenila i pojavu gnoja.

Različiti faktori mogu dovesti do pojave akni:

• genetska predispozicija,• promene u hormonima,• upotreba lekova,• bakterije,• stres,• mehanička povreda kože,• masne kreme i neadekvatni kozmetički preparati,• zagađenje i visoka vlažnost vazduha,• preterano lučenje lojnih žlezda,• preterano ljuštenje kože.

Dr Danijela Babović, spec.dermatovenerologije godinama sa uspehom rešava probleme pacijenta sa aknama i ožiljcima u svojoj dermatovenerološkoj ordinaciji koja se nalazi u srcu Vračara, u jednoj od najstarijih ulica u Beogadu.

Prema njenim rečima lečenje akni - aknozne kože mora biti individualno i adaptirano u zavisnosti od težine zapaljenskih promena.

Uobičajeni način lečenja u ordinaciji dr Babović sastoji se u primeni lokalnih preparata koji se nanose na kožu ili unose u obliku tableta ili kapsula uz kombinaciju sa kozmetičkim tretmanima, ultrazvukom, laserom, mezoterapijom ili hemijskim pilingom.

Medicinski tretman aknozne kože

U oridinaciji dr Babović medicinske tretmane aknozne kože isključivo izvodi dermatolog, koji vodi ceo proces lečenja i nege.

Tok medicinskog tretmana aknozne kože je vrlo sličan higijenskom tetmanu lica. Razlika je u odabiru preparata koji se specijalno koriste kod problematične kože. Kada se koža polako počne umirivati, onda se kombinuju drugi oblici terapije i nege kože.

Ukoliko i vi mučite muku sa aknama ili ožiljcima od akni, vreme je da konačno rešite taj problem a Dr Babović Anti-aging centar i dermatološka ordinacija vam mogu pomoći u tome.

#Akne

#Bubuljice

#dr babović

#lečenje

#ožiljci