AKTUELNO

Kako sačuvati zdravlje u sezoni respiratornih infekcija? Odgovor na ovo pitanje složeno, iako se svodi na dva jednostavna saveta: Koristite sve mere prevencije koje su vam raspoložive, počevši od redovnog pranja ruku pa do imunizacije protiv oboljenja za koje imamo vakcinu i ono što je najbitnije, ukoliko osetite neke simptome “prehlade”, javite se vašem izabranom lekaru.

Iako su mere za suzbijanje bolesti izazvne SARS-COV2 virusom u svetu, a i kod nas svedene na preporuke, pretnja po zdravlje stanovništva od ove infekcije je i dalje prisutna. Velika je razika između vremena kada je COVID 19 bio velika nepoznanica za sve nas i situaciju sa kontrolom pandemije posle tri godine. Danas, pre svega, imamo efikasnu i bezbednu vakcinu protiv ove infekcije, ali i efikasne lekove koji leče ovo virusno oboljenje. Poruka za sve nas je da se vakcinišemo protiv COVID 19 infekcije, ukoliko to već nismo uradili, a da ukoliko osetimo simptome bolesti, što pre se javimo izabranom lekaru kako ne bi nastale komplikacije oboljenja i kako bi dobili adekvatnu terapiju.

Foto: Promo/Deposit photos

Domovi zdravlja u našoj zemlji predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID 19 infekcije, kao i od izazivača drugih respiratornih oboljenja, kao što je bakterija preumokok i virus gripa.

U vezi sa lečenjem od korone, Ministarstvo zdravlja je u roku od tri godine pandemije, kako su stremljenja u lečenju ovog oboljenja napredovala, izdavalo vodiče i protokole lečenja.

Prema istraživanju u kojem su učestvovali lekari koji su lečili pacijente, protokoli su korišćeni u 90 odsto slučajeva svih ispitanika kada je odlučivano o daljoj nezi bolesnika. U istoj anketi potvrđeno je da je 46 odsto lekara lečio više od 100 pacijenata sa dostupnim oralnim antivirusnim lekovina, takođe 80 odsto lekara je odgovorilo da je vodič za antivirusnu terapiju jasno ili uglavnom jasno objašnjen.

Pored COVID 19 infekcije, svake godine u toku zimskih meseci učestala je pojava infekcija izazvanih pneumokokom. Za oboljenja izazvana ovom bakterijom koja može da bude izazivač jako teških oboljenja, poput bakterijske upale pluća ili infekcije krvi, postoji moćno sredstvo prevencije u vidu vakcine. Prema pravilniku imunizacije, imunizacija protiv ovih oboljenja je obavezna za svu decu od 2 do 5 godine starosti, ali je ona takođe obavezna za sve starije osobe koje spadaju u kategoriju hroničnih bolesnika (bolesti srca i krvnih sudova, bolesti pluća, šećerna bolest…) i bolesnika koji pate od oboljenja oslabljenog imuniteta.

Foto: Pixabay.com

Vakcina protiv pneumokoka je dostupna u svim domovima zdravlja u Srbiji, a postoji i preporuka da se ona aplikuje u isto vreme kada i vakcina protiv gripa. Za razliku od vakcine protiv gripa, vakcina protiv pneumokokne infekcije nije sezonska i može se dati bilo kada u toku godine i to u jednoj dozi.

Naše zdravlje je u našim rukama.

#Prevencija

#Virusi

#Zdravlje