AKTUELNO

Pojedine namirnice su neverovatno ukusne i ne možete da zamislite dan bez njih, ali da li znate kako one utiču na vaše zdravlje

Kada pokušavate da izgubite kilograme bitno je da smanjite broj unesenih kalorija u organizam, ali je još i bitnija kvaliteta namirnica koje konzumirate.Tako, na primer, margarin može imati manje kalorija od maslaca - ali to ne znači da ga trebate jesti. Zapravo, postoji dosta namirnica kojima nije mesto u vašoj kuhinji, već u kanti za smeće, a evo pet najgorih:

1. Gazirana pića

To što na konzervi piše da ima nula kalorija ne znači da je dobra za vaše kilograme ili zdravlje. Sokovi sa veštačkim šećerima, iako se reklamiraju kao zdrava zamena za pića sa šećerom, zapravo mogu izazvati pravi haos u organizmu. Zato bi najbolje bilo da ih u potpunosti izbacite iz upotrebe, i da umesto njih pijete sveže ceđene sokove od voća i povrća.

2. Hrana iz konzerve

Kad već bacate konzerve s gaziranim pićem, ubijte odmah dve muhe istim udarcem i rešite se i hrane u konzervi!Bilo da se radi o konzerviranom pasulju, unapred pripremljenim obrocima ili paštetama, ova hrana uvek sadrži pojačivače ukusa i razne konzervanse - a o preteranoj količini soli da i ne govorimo.

Foto: Pixabay.com

3. Pržena hrana

Niko ne može reći da prženi krompirići nisu ukusni, i sasvim je u redu da se ponekad malo opustite i pojedete jednu porciju omiljene pržene hrane. Ali to ne znači da vam se u kući trebaju naći vrećice čipsa i ostale pržene hrane. Naučno je dokazano da zasićene masne kiseline mogu povećati rizik od razvoja dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

4. Margarin

Ne dozvolite da vas zavara to što je margarin na biljnoj bazi - reč je o hidrogeniziranoj biljnij masti, poznatijoj kao "smrt za čitav organizam". Jedini razlog zbog kojeg se ljudi okreću margarinu umesto maslacu jest njegova cena, jer je višestruko jeftiniji, ali bilo bi mnogo bolje da jednostavno jedete manje, ali kvalitetnije.

5. Viršle

Uz to što su dokazano kancerogene, viršle i ostale mesne prerađevine sadrže visok nivo soli koja zadržava višak vode u telu. Ako se zaista želite zdravo hraniti, zaboravite na viršle, paštete i salame - a ako baš hoćete ponekad da pojedete sendvič, odaberite kvalitetan pršut.

Autor: Z.L.