AKTUELNO

Proja je jedno od omiljenih jela svih generacija.

Lako se priprema, ukusna je, izdašna i zdrava. Iako većina domaćica ima recept po kom u proju „idu“ samo krupno mleveno kukuruzno brašno, so i voda, varijacije na temu ovog specijaliteta preovladale su u kuhinjama širom Srbije.

Tako se u današnje vreme proja uglavnom pravi sa jogurtom i/ili mlekom, sirom, čvarcima, kajmakom, šunkom...

Recept koji donosimo prilagođen je početnicima u kuhinji koji nemaju vremena ili strpljenja da koriste kuhinjsku vagicu za razmeravanje sastojaka – mera za pravljenje ove proje je čaša od 200 mililitara.

Sastojci:

- 3 jaja

- 3 čaše jogurta

- 2 čaše kukuruznog brašna

- 1 čaša belog brašna tip 500

Foto: Unsplash.com

- 1 čaša ulja

- kesica praška za pecivo

- ravna kafena kašičica soli

Priprema:

Jaja umutite mikserom da postanu penasta. Dodajte jogurt, kukuruzno brašno, belo brašno, prašak za pecivo, so i ulje, i sve dobro umutite varjačom.

Po želji, u smesu za proju možete da dodate izmrvljen sir, seckanu šunku i/ili seckane krastavčiće.

Po želji, u smesu za proju možete da dodate izmrvljen sir, seckanu šunku i/ili seckane krastavčiće.

Podmažite kalupe za mafine, pa sipajte smesu i pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok projice ne porumene.

Služite ih uz jogurt ili kiselo mleko dok su još tople.

Prijatno!