AKTUELNO

Probajte da prekinete negativan krug i poboljšate odnos sa partnerom

Kada nastupi kriza u braku ili vezi, imate dva moguća puta – ili ćete se potruditi da rešite problem ili ćete se odlučiti za raskid ili razvod.

I tu na scenu stupa čuveno pravilo da bez dobre komunikacije nijedna veza ne može da preživi.

Stručnjaci predlažu tri jednostavne tehnike koje mogu da vam pomognu da poboljšate odnose sa partnerom…

Međutim, ono što zvuči jednostavno na papiru, u praksi može da bude beskrajno teško.

1. Prekinite “negativan krug”

Stručnjaci napominju da parovi koji upadnu u “negativni ciklus” često imaju problema. Ako vam se tokom dana dogodi nešto loše, svoje loše raspoloženje možete da prenesete na partnera, što dovodi do još većeg neraspoloženja, novih nesporazuma i svađa.

Primer: Supruga dolazi kući, umorna i neraspoložena s posla. Kaže nešto grubo svom mužu, što kod njega stvara loše raspoloženje, pa on prestaje da komunicira s njom. Supruga se zbog toga oseća neželjenom, i brine da su se ona i njen muž udaljili.

Ako smo svesni svog ciklusa, možemo da ga prekinemo. U tom slučaju, supruga bi nakon dolaska kući mogla da ode u kratku šetnju ili da popriča s mužem i navede ga na komunikaciju kada god je on vidi uznemirenu.

Zato je važno da svoja osećanja izrazite na odgovarajući način, ali i da budete strpljivi, empatični i puni ljubavi prema partneru kada ima loš dan.

2. Razumevanje vaših želja i potreba

Skoro je nemoguće imati uspešnu vezu s drugom osobom ako ne razumete sebe. Oba partnera treba da znaju svoje sopstvene želje i potrebe, kao pojedinci.

Ako dobro poznajete sebe i jasno izražavate svoje potrebe, dolazite i do boljeg međusobnog razumevanja, poverenja i prihvatanja u odnosu.

Čak i kada ste već u vezi, ne zaboravite da odvojite vreme za sebe, da slušate jedno drugo i fokusirate se na upoznavanje sebe. Ovo će vas takođe učiniti boljim partnerom; u vezi ćete jasnije komunicirati, postavljati granice i takođe prihvatati partnera.

3. Podrška

Veza je najuspešnija kada se oba partnera međusobno podržavaju. Čak i ako se ne slažete s partnerom, imate različite ciljeve ili poglede na svet, važno je da stojite uz partnera na njegovom putu.

Ako vidite da vašem partneru nešto mnogo znači, podržite ga u tome i nemojte da mu otežavate ostvarenje njegovih ciljeva i želja. Pitajte ga da li možete da mu pomognete na bilo koji način i dajte mu do znanja da ćete biti uz njega bez obzira na sve.

Ove tehnike mogu da pomognu u jačanju odnosa i još većem povezivanju vas i vašeg partnera. Naravno, pritom je važno da oboje otvoreno i jasno komunicirate i da znate kako da jedno drugo saslušate i istinski prihvatite.

Autor: