AKTUELNO

Domaće krofne punjene filom od slatke pavlake toliko su lepe i mekane da nećete moći da im odolite. Klincima će se posebno dopasti zbog oblika, a posute su i čokoladnim mrvicama.

Kada pomislite na detinjstvo i slatkiše, sigurni smo da većini vas prvo na pamet mekane i vazdušaste bakine krofne posute šećerom u prahu ili jednostavno premazane domaćim džemom. Ovo je malo moderniji recept za krofne punjene slatkom pavlakom i posute čokoladnim mrvicama.

Priprema je vrlo jednostavna, samo je potrebno strpljenje da sačekate da testo dobro naraste. Nećete moći da odolite ovim punjenim krofnama i smazaćete ih očas posla. 

Foto: Foto/Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic

Sastojci: 400 g brašna, 10 g kvasca, 60 ml tople vode, 8 g vanilin šećera, 1 jaje, 30 g šećera, 5 g soli, 100 ml toplog mleka + 1 kašika mleka, 50 g putera, 500 ml slatke pavlake, čokoladne mrvice, 1 belance.

Priprema: Dodajte brašno u veliku posudu i napravite udubljenje u sredini. U brašno izmrvite sveži kvasac, dodajte toplo mleko i vodu, šećer, vanilin šećer, so i jaje. Sve dobro sjedinite, dodajući postepeno brašno sa ivica posude. Testto dobro obradite rukama.Kada testo postane elastično, dodajte omekšali puter i mesite dok se sav puter ne sjedini. Testo pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da naraste oko sat vremena. Pospite radnu površinu sa malo brašna, pa testo razvucite u krug debljine oko 1,5 cm.Izvadite krofne uz pomoć kalupa ili čaše. Izdubite i sredinu koristeći čašicu od rakije, tako da dobijete oblik prstena. Stavite krofne na pleh za pečenje prekriven pek papirom i ostavite još 30 minuta da odstoje. Premažite krofne belancetom, pa lagano utisnite čokoladne mrvice. Pecite na 180 stepeni 20 minuta. Kada se krofne ohlade, presecite ih na pola, pa u sredinu dodajte umućenu slatku pavlaku, i po želji ih pospite šećerom u prahu.

Autor: Z.L.