AKTUELNO

Da li ste znali da se termin "knjiga za plažu" prvi put pojavio u izdavaštvu na leto 1990. godine, ali da je postao popularan tek nekoliko godina kasnije?

Kada je prvi put upotrebljen termin "knjiga za plažu" on je podrazumevao roman u mekom povezu, odnosno izdanje koje možete i da pokvasite ili da isprljate peskom i uglavnom je u pitanju laganije štivo. Ove je uglavnom značilo ljubavne romane, što je vodilo do ekspanzije podvrste knjiga čije se radnja odvija na moru i čije su teme isključivo letnje sa uvek srećnim završecima. 

Ovo knjiga sa naslovima različitih žanrova, pa su se tako na listama preporučenih naslova našli Dostojevski, biografija Bertranda Rasela i romani Danijele Stil. 

Istovremeno, knjige koje su jasno svrstane u „knjige za plažu“ najčešće se nude ženama i vizuelno su primamljivije za žensku čitalačku publiku.

Foto: Pink.rs

To su zapravo one knjige koje će vas navesti da željno i istrajno okrećete stranicu za stranicom uprkos tome što se čitaju u ambijentu u kome na mestima gde vam koncentracija nije nužno najjača. Jasno je, međutim, da se određene knjige tipski preporučuju ženama, a druge muškarcima. 

Svoju neprolaznu popularnost duguju činjenici da nas brojni spiskovi novih naslova navode da žudimo za odmorom, a to je doba godine kada ljudi imaju najviše vremena da se posvete čitanju. Današnje liste preporučenih knjiga za letovanje obuhvataju sve žanrove podjednako i podrazumevaju izdanja kako u mekom, tako u tvrdom povezu, kao i sve popularniju elektronsku knjigu, koja možda i nije najpraktičnija za plažu. 

#knjiga