AKTUELNO

Veoma je važno i kako ste meso upakovali pre stavljanja u zamrzivač.

Iako većina ljudi veruje da zamrznute namirnice mogu u tom stanju da ostanu veoma dugo, istina je da čak i one imaju rok trajanja.

Naravno, najkritičnije je mleveno meso koje ima najkraći rok trajanja, pa čak i kad je duboko zamrznuto.

Poznato je da se meso koje je ustinjeno na sitne komade najlakše kvari zbog čega rizikujte ozbiljno trovanje, pa tako sarme, punjene tikvice i paprike, čak i kad stoje u frižideru, treba što pre pojesti.

A kakva je situacija sa ovom hranom koja je zaleđena?

Stručnjaci kažu da to zavisi od toga da li je meso termički obrađeno ili sirovo, kao i kako je upakovano.

Šta se dešava kad ovo meso stavimo u zamrzivač?
Ono gubi na vlažnosti, jer se voda pretvara u čvrsti led, a to je glavni razlog što gubi na jačini ukusa, tvrde stručnjaci iz američkog odseka za agrokulturu.

Ako je meso proprženo ili dinstano, a potom stavljeno u zamrzivač, bezbedno je za jelo u naredna dva do tri meseca. U tom vremenskom periodu mu se ni ukus neće značajnije promeniti, jer je deo te vlažnosti već nestao prilikom kuvanja.

Kad je reč o svežem mesu koje nije termički obrađeno, rok je nešto duži – tri do četiri meseca.

Bitno je i kako ste meso upakovali pre nego što ste ga ostavili u frižideru. Stručnjaci kažu da ukoliko ga odložite u orginalnom pakovanju (upakovano u papir iz mesare), ne bi trebalo duže od dve nedelje da stoji u frizu.

Ako planirate da ga čuvate duže od toga, onda je preporuka da ga obmotate providnom folijom ili stavite u plastičnu kesu za zamrzavanje.

Praktičan savet je i da na pakovanju zapišete datum stavljanja u zamrzivač. To će vam pomoći da bez odmrzavanja znate da li je još uvek bezbedno za jelo ili treba da ga bacite.

Autor: