Supa od sočiva u Turskoj je neizostavni deo svakog porodičnog ručka. Brzo se sprema, dugo drži sitost, a veoma je zdrava i uskusna.
Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuva mnogo brže od ostalih mahunarki i ne morate da ga potapate pre kuvanja.
Sastojci: 300 g crvenog sočiva, 1 glavica luka, 1 veća šargarepa, 1 kašičica sušene nane, malo uljaso, biber.
Priprema: Sočivo dobro operite dok voda ne postane skroz prozirna. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj vatri. Kada počne da ključa, sklonite penu sa površine, sipajte još malo vode i kuvajte oko 10 minuta. Za to vreme luk i šargarepu očistite i sitno naseckajte. Propržite luk na malo ulja dok se ne zastakli, a potom ubacite i šargarepu. Dinstajte oko 5 minuta da povrće omekša. Ubacite u šerpu sa sočivom i sve promešajte. Dodajte žačine po ukusu, krčajte još 10 minuta, a pred kraj kuvanja pospite nanom. Supu služite dok je još topla. sa malo prepečnog hleba.
Autor: Z.L.