AKTUELNO

Da zaista postoji razlog zašto je važno da redovno jedemo voće i povrće, pokazuje priča jednog 19 – godišnjaka iz Velike Britanije.

Naime, on je potpuno oslepeo nakon što je 10 godina jeo samo hleb, prerađenu šunku i povremeno pomfrit.

Ovaj tinejdžer je izgubio vid nakon što je njegovo telo u potpunosti ostalo bez nekoliko ključnih vitamina, uključujući B12, bakar i vitamin D. Tokom tri godine, počevši od 14. godine, on je postepeno gubio vid zbog stanja poznatog kao nutritivna optička neuropatija (NON).

Dok je održavao normalnu visinu i težinu, nedostatak vitalnih vitamina prouzrokovao je nepovratno oštećenje nerva na zadnjem delu njegovih očiju.

Foto: Unsplash.com

– Postao sam veoma izolovan. Kada sam bio mali, izlazio sam i igrao fudbal sa prijateljima. Sada sam previše uplašen da bih to radio – rekao je on.

– On je jeo samo pomfrit, kobasice i drugu prerađenu hranu još od osnovnoškolskog uzrasta. To je najozbiljniji slučaj slepila prouzrokovanog nezdravom ishranom koji sam ikada video. Očigledno je dobijao dovoljno kalorija, ali ne i hranljivih materija. Kada su počeli problemi, spolja je delovao kao zdrav 14 – godišnjak – kaže doktorka Deniz Atan.

Nutritivna optička neuropatija je sporo, bezbolno stanje koje postepeno dovodi do gubitka vida. Konzumacija vitamina B, koji se nalazi u lisnatom povrću, od vitalnog je značaja za održavanje dobrog vida.