AKTUELNO

Odlične za početak dana, bez nuspojava

Kafu voli veliki broj ljudi, ali kod mnogo njih često konzumiranje ovog napitka može da stvori određene zdravstvene probleme, poput bola u želucu, drhtavise i sličnog.

Kako biste izbegli te neprijatne nuspojave, a opet imali energiju u toku celog dana, svoj unos kofeina treba da zamenite drugim materijama koje vam takođe daju energiju.

Uz sve to, namirnice koje vam predstavljamo imaju odličan ukus, tako da vam neće predstavljati problem. Ukoliko ipak ništa ne može da zameni vaše jutarnje zadovoljstvo, onda vodite računa o tome koliko kafe pijete u toku dana. Ne preterujte sa količinom.

Ukoliko vam ne prijaju nuspojave kafe, možete ih zameniti ovim namirnicama:

Ovsena kaša

Ovsena kaša je čest doručak, naročito kod onih koji vode računa o svojoj ishrani. Ipak, ne koriste je ni oni kao zamenu za kafu, iako mogu. Ovsena kaša ima nizak glihemijski indeks i može da osigura osećaj sitosti i visok nivo energije za nekoliko sati.

Voda

Neophodno je da svoj organizam snabdevate sa velikom količinom tečnosti, jer bez nje i mozak radi sporije, a vi ste umorniji. Čaša vode čim ustanete je odličan način da započnete dan. Jednak učinak ima i u poslepodnevnim satima.

Zeleno lisnato povrće

Možda vam ne zvuči primamljivo ideja da od ranog jutra jedete svež spanać, list celera ili zelene salate, ali istina je da ove namirnice sadrže veliku količinu vitamina B koji pomaže da se hrana pretvori u energiju. Ne bi bilo loše da dan započnete nekim zelenim smutijem.

Čia semenke

Čia semenke potaju sve popularnije među pobornicima zdrave ishrane. One su bogate omega-3 masnim kiselinama koje pomažu da se ubrza rad mozga a pomažu i u borbi protiv umora. Uz to ubrzavaju metabolizam i čuvaju osećaj hidriranosti.

Autor: