AKTUELNO

Neki od ovih predmeta se čak i kupuju posebno za bebu, a predstavljaju veliku opasnost

Kada su deca u pitanju, njihova bezbednost treba da bude na prvom mestu, kako van kuće, tako i unutra.

Deca nisu uvek svesmna opasnosti koje neki predmeti nose sa sobom, ali odrasli svakako treba da budu svesni njenog postojanja.

Zato je strogo rpeporučljivo da preduzmete neke korake kako biste sprečili nastajanje bilo kakvih povreda. Neke od predmeta koje dete svakodnevno koristi, za koje mislite da im gode i koje su čak i namenjene najmlađima, zapravo mogu da budu veoma opasne.

1. Dubak

Dubak se obično kupuje detetu zato što se veruje da mu pomaže da prohoda, ali stručnjaci ga ne preporučuju. Dubak zapravo odlaže samostalno hodanje i povećava rizik od nastanka brojnih povreda.

Ukoliko želite da pomognete detetu da brže prohoda, najbolje bi bilo da ga uhvatite za ruke kada primetite da je spremno i da hodate sa njim.

2. Telefon

Odrasli često daju deci telefone kako bi zaokupirali njihovu pažnju dok oni rade kućne poslove ili odmaraju. Istina, ovo je nekada jedini način da im zaista držite pažnju dok vi odmarate. Ipak, imajte u vidu da je jedno istraživanje povezalo prečesto i dugo korišćenje telefona sa neurološkim problemima, psihičkim zavisnostima i problemima u ponašanju.

Igračke su daleko pogodnije za najmlađe.

3. Voćni sok

Voćni sok je dobar izvor korisnih vitamina i minerala, ali sadrži i veliku količinu šećera. To je zapravo glavni razlog zašto ga deca vole. Ipak, daleko od toga da treba da ga piju svakog dana po ceo dan, jer se tako povećava rizik od nastanka karijesa.

4. Jastuci u krevecu

Nemojte u dečiji krevetac da stavljate previše igračaka, jastučića, ćebadi i drugih laganih, mekih predmeta. Svaki predmet koji je lagan može uzrokovati gušenje deteta, zato krevetići za decu treba da imaju što više praznog prostora.

5. Oblačite ih u toplu odeću

Svi roditelji se trude da utople dete u hladnim danima i tako ga zaštite od prehlade. Ova navika, međutim, može da uzrokuje groznicu, kožni osip i preteranu potrošnju energije, jer telo deteta pokušava da izbalansira sopstvenu temperaturu.

6. Korišćenje sedišta za kadu

Sedišta za kupanje jesu praktična, ali mogu da budu i opasna za dete. Rizik od prevrtanja je poprilično veliki, naročito ako ostavite dete samo u kadi.

7. Ogrlice za zube

Ogrlice od ćilibara za koje roditelji veruju da umanjuju bolove koji nastaju usled rasta zuba, takođe mogu da predstavljaju opasnost, jer ako ih dete povuče rukom, a one puknu, sitni kamenčići lako mogu da dospeju u bebina usta, i beba može da ih proguta.

Autor: